Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

Hongarije ligt centraal in Europa. Het is de brug tussen islamitisch Azië en christelijk Europa. Daarmee is het ook een brug tussen culturen. Boedapest is daarbij het stralende middelpunt. Vakantie in Hongarije is een feestje. Zeker aan het Balatonmeer.

Hongarije in 10 attracties

Hongarije entertaint

Op vakantie naar Boedapest en Hongarije. Oké, maar wat voor mensen zijn die Hongaren eigenlijk? Een ding is zeker: Hongarije entertaint en Boedapest zeker. Hongarije is een populaire bestemming. Zeker ook bij de Nederlanders.

Het entertaint de toerist met wijn, kruidig eten, thermaalwater en zon. Kortom, Hongarije heeft alles voor een continue glimlach.

De meest populaire bestemmingen zijn Boedapest, de thermale baden, de poesta en het Balatonmeer. Uiteraard dragen het zonrijke klimaat en de relatief lage kosten bij aan de populariteit van Hongarije als vakantieland.

Hongarije is 1000 jaar bruisende cultuur

Hongarije is een culturele mix. het is een mix tussen westerse tradities en oosterse geschiedenis. Het heeft een bewogen geschiedenis van overheersing. Eerst de Romeinen, toen de Turken, Habsburgers en Russen.

Getuigen hiervan zijn Romeinse monumenten en Turkse gebouwen. Verder vindt u er middeleeuwse kerkjes, immense basilieken, ruïnes op bergtoppen en weelderige kastelen. Vakantiegangers halen in Hongarije hun hart op aan de musea en evenementen.

Kunst, dans en muziek zijn een belangrijk onderdeel van het leven in Hongarije. Het is het land van Bartók en Kodály en een muzikale supernatie. En dan praten we over klassieke muziek én operettes als de Csardasfürstin of Die lustige Witwe.

Evenementen in Hongarije

Bij een genoeglijk etentje hoort zigeunermuziek. Of een meeslepende Hongaarse dans. Elk jaar is in Boedapest 2 weken het Lentefestival. Bij Balaton is het Balatonfestival. In juli kunt u naar Balatonsound. Boedapest heeft in augustus het Opera- en balletfestival.

Verder zijn er de Openluchtspelen in Szeged. In Sárospatak kunt u naar de Kunstdagen van de Zemplén. In verschillende steden is er een Joods Zomerfestival. Afscheid van de winter, de start van de lente, de graanoogst en de druivenoogst in de herfst. Het zijn perfecte momenten om te feesten.

Volksgebruiken zijn vaak aan feestdagen verbonden. Trotse dorpelingen lopen rond in hun klederdracht. Elk gebied heeft eigen motieven en kleuren. De bekendste motieven zijn die van Kalocsa en Mezökövesd.

Elke reiziger neemt graag iets moois mee naar huis. Typisch Hongaars zijn het met de hand beschilderde porselein uit Herend of Hollóháza. Kristal, kant en de producten van de volkskunst zijn geweven kleden, borduurwerk en keramiek.

Het klimaat

Er heerst een gematigd landklimaat in Hongarije. Dat betekent koude winters en warme zomers. Die maken het ideaal voor een zonvakantie. Er is een sterke Atlantische en mediterrane invloed. Het aantal zonuren is met 2200 hoog te noemen. Dit is zo’n 2 x zoveel als in Nederland. Het regent er weinig. Ideaal voor een zomerse vakantie. En perfect voor de oneindige akkers met zonnebloemen.

Hongarije

Ruige en glooiende landschappen

Onberoerde natuur

Hongarije kent veel variatie in het landschap. Het wordt doorkruist door een lange heuvelrug. Aan beide zijden ervan zijn laagvlakten. De poesta is er één van. De heuvelketen loopt vanuit het zuidwesten westelijk en noordelijk langs Boedapest.

Vervolgens via de Bakony, Vértes, Börzsöny, Mátra en Bükk naar de Zemplén heuvels in het noordoosten. De hoogste top is de Kékes Tetö bij de stad Gyöngyös.

Het land bestaat voor 20% uit bos. Tussen de rivieren liggen vruchtbare landbouwgronden. De belangrijkste rivieren zijn de Donau, de Dráva en de Tisza. Er zijn 3 belangrijke meren: het Balatonmeer, het Tiszameer en het Velencemeer.

Hongarije is klein, maar kent een rijke mix aan natuurschatten. Bükk is een bijzonder wonder der natuur in de gevarieerde Wijnregio Eger – Tokaj.

Alle parken samen meten 520.000 ha. De landschappen in de 10 nationale parken variëren van woeste rivierlanden en glooiende heuvels tot dichtbeboste rotsmassieven en schier oneindige vlaktes.

Hongarije

Schier oneindige graanvelden

Het Pannonische Bekken

De Hongaarse laagvlakte, het Pannonische Bekken, is in drieën verdeeld:

De Nagy Alföld

De Grote Hongaarse Laagvlakte beslaat de helft van het land. Het grenst aan de Donau in het westen en aan de Mátra in het noorden. Het hoogste punt is 182 meter en ligt bij de bloemenstad Debrecen. Het laagste punt (76 meter) is in het zuiden bij het mediterrane Szeged.

De Tisza en het Tiszameer snijden de Alföld in tweeën. De Nagy Alföld was ooit één gigantische steppe of ‘Puszta’. Zanderige heide met veel moeras en zoutpannen. Nu zijn er nog twee delen poesta: de Hortobágy en Bugác. De zuidkant van de Grote Laagvlakte noemen we liefdevol ‘De Boomgaard van Hongarije’.

Hongarije

Hortobágy is het grootste poestagebied van Centraal-Europa

Transdanubië of Pannonia

Transdanubië, of Pannonia, begint waar de Alpen eindigen. Het loopt door tot de Donau. We hebben deze regio Pannonië (West-Hongarije) genoemd. Kenmerken zijn de vele laagvlaktes en heuvels. Midden in Pannonia vinden we het Balatonmeer.

Dit is met bijna 600 km² het grootste binnenmeer van Europa. Noordelijk van Balaton liggen de Vértes-, de Bakony- en dan de Pilis en Gerecse heuvels. Hier begint het Balaton Hoogland Nationale park. De zuidoever van het Balatonmeer is vlakker.

Ten zuidoosten ligt het moerassige Klein Balaton met haar rietvelden en buffels. De stad Pécs ligt zuidelijk van de karstheuvels van de Mecsek. Door deze beschutte ligging kent Pécs een prettig klimaat. Het is sowieso een stad met een rijke geschiedenis, boeiende architectuur en veel gezelligheid.

Koninklijke steden in Hongarije

In de middeleeuwen fungeerden steden als Esztergom, Székesfehérvár, Buda en Visegrád als Stad des Konings in Hongarije. Ook Koninginnestad Veszprém en Vác, Györ en Eger vormen met hun intacte barokke centra belangwekkende reisdoelen.

Sopron met haar stadsmuur en de mediterrane sfeer in Szentendre en Pécs zijn highlights. Net als de culturele centra Szeged en Debrecen.

Hoofdstad Boedapest is een stad van superlatieven. De koningin van de Donau is een van de mooiste steden ter wereld. De meanderende Donau straalt op frisse lentedagen. Ze scheidt Boeda van Pest. Boedapest bruist, mede door haar thermale bronnen.

Boedapest kent Romeinse en Turkse amfitheaters en badhuizen. Daarnaast staan er Hongaarse Jugendstil, theaters, opera, jazzclubs en musea. Verder zijn er oude koffiehuizen, de basiliek en de speciale Matyás Templom. Vervelen is in Boedapest absoluut onmogelijk.

Hongarije

Balaton behoeft verder geen introductie

De Kleine Laagvlakte

De Kis Alföld, of Kleine Laagvlakte, vinden we ten noordwesten van de Bakony heuvels. Het is een regio met veel water. Hij wordt doorsneden door het riviertje de Rába. De Donau slingert zich door het landschap. Hierdoor zijn er twee grote eilanden gevormd. Szentendrei szíget ligt ter hoogte van Szentendre. Csepel ligt ten zuiden van Boedapest.

De Kis Alföld brengt afwisseling met kreken, vennen, dode rivierarmen en grindbanken. Het is een van de groenste gebieden van Hongarije. Westelijk van de Kis Alföld ligt een voor een groot deel drooggelegd moeras. Hier ligt het Fertő meer. Dat overlapt de grens met Oostenrijk.

Gekruide gerechten, exquise wijnen in Hongarije

Goulash is de nationale herderssoep. Het wordt bij elk feest geserveerd. De echte goulash smaakt het beste als hij in de open lucht in een ketel boven een houtvuur heeft staan pruttelen. De dieprode kleur en de smaak van paprikapoeder vormen van vele Hongaarse gerechten een wezenlijk bestanddeel.

De Hongaarse keuken dankt zijn populariteit aan de rijkdom van smaken. Probeer tijdens uw vakantie vooral de lokale gerechten uit. Wijnen uit 22 wijngebieden completeren ze. Elk evenement in Hongarije staat in verband met goed eten en lekkere wijn. Zo belangrijk is de rol van eten en wijn in het leven van de Hongaar.

hongarije

Het centrale plein van Pécs met de moskee

Activiteiten, sport en recreatie in Hongarije

Hongarije is een prima land om te wandelen. Er ligt meer dan 11.000 km aan paden. Deze voeren voor een groot deel door bergen en heuvels. Een wandeling voert u langs ongerepte natuur en zeldzame flora en fauna. In de steden wandelt u langs onbekende pareltjes in de architectuur.

Ook voor een vakantie met de fiets is Hongarije prima. Fietsers leven zich uit op vlak en heuvelachtig terrein. Fietsers kunnen helemaal om Balaton heen fietsen. Ook bij het Tiszameer en langs de Tisza is het prima fietsen. Zelfs in Boedapest komen steeds meer routes. Kris-kras door de stad kunt u fietsen per uur huren.

In Hongarije kunt u paardrijden in de vrije natuur. Ruiters vinden op hun ruitervakantie uitstekende stallen, excellente paarden en geschoolde experts.

Vissers en watersporters beschikken over meren, beken en rivieren. Op het Tiszameer mag u zelfs met motorboten en jetski’s varen. Het Tiszameer in Hongarije is in de zomer één groot watersport festijn. De sportieve mens komt absoluut aan zijn trekken in Hongarije.

De rivieren van Hongarije

Hongarije heeft enkele rivieren. De twee meest bekende zijn de Donau en de Tisza. De Donau is een belangrijke rivier. Hij snijdt het land, én de hoofdstad Boedapest, min of meer in tweeën.

Een prachtige autoroute is de Rakpárt in Boedapest. Deze loopt van de Petöfi brug langs de Donau tot aan de Árpád brug. U komt dan langs de universiteit, het schoenen monument en het parlement. Ook tramlijn 2 is een optie. Die loopt langs de Donau aan de Boeda-kant van de stad.

Bubbelend Balaton

Het Balatonmeer is het grootste warm water meer van Centraal-Europa. De zuidoever loopt ondiep af. Langs de diepere noordoever ligt een gordel vulkanische bergen met basalt orgels. Enkele kilometers van de drukke stranden betoveren uitzonderlijke steenformaties, de magnifieke vogelwereld en de prachtige flora van het Balaton Hoogland de bezoekers.

Op schiereiland Tihany vindt u de 900 jaar oude abdijkerk annex klooster. De oudste stad bij Balaton is Keszthely. Hier staat het prachtige barokke kasteel van de graven Festetics. Het thermale kratermeer van Héviz biedt helend water van 38°C en is samen met de geneeskrachtige modder bijzonder geschikt voor de behandeling van gewrichtsklachten.

Sportief door Hongarije

Parlementaire democratie

Hongarije is sinds 1989 een republiek met meerdere partijen. In 1989 kreeg het een nieuwe grondwet. In vergelijking met andere vroegere Centraal Europese landen is het er politiek gezien redelijk stabiel. De belangrijkste politieke partijen zijn de MSZP en FIDESZ.

Ze zijn vanaf 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. Ze worden dus deels aangestuurd door Brussel. Een groot trauma is het Verdrag van Trianon uit 1920.

Het parlement

De 386 leden van het parlement kunnen elke 4 jaar herkozen worden. Zij kiezen, op voordracht van de president, de premier en de ministers. De president wordt door het parlement gekozen voor 5 jaar. Deze termijn mag eenmalig verlengd worden met nog eens 5 jaar. De functie van de president is vooral representatief.

Als u de kans krijgt, raden we een rondleiding zeker aan. In combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling, onder de grond voor het parlement, zeker de moeite waard.

Het parlement

De regio’s

Bestuurlijk is Hongarije ingedeeld in 19 provincies. De raden (Provinciale Staten) zitten 4 jaar. Het dagelijks bestuur is in handen van uitvoerende comités. Een groot deel van de macht ligt op de lokale niveaus. Het meeste geld komt toch vooral uit Boedapest. Besturen gebeurde vroeger (en vaak nog wel) vooral vanuit een van de vele koffiehuizen. Grandeur en allure in overvloed in Boedapest.

Gastvrije bevolking

Hongaren zijn kleurrijk en divers want Hongarije kent een bonte mengeling inwoners. Ze komen uit Azië en mengden met de mensen die al in Hongarije woonden. Ze haalden monniken, leermeesters, kunstenaars en kolonisten naar Hongarije.

Zij droegen hun steentje bij aan de verrijking van de cultuur en de tradities van Hongarije. Hongaren staan bekend als inventief, begaafd, goedgeluimd, romantisch en vooral zeer hartelijk. Wijn, goulash, brood en peper geven Hongarije smaak.

De bevolking bestaat uit zo’n 10 miljoen inwoners. De Hongaren worden ook Magyaren genoemd. Vandaar dat de officiële landsnaam Magyarország is. De taal is Hongaars. De meeste Hongaren zijn katholiek. De belangrijkste minderheden zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en zigeuners. Zo’n 3 miljoen Hongaren woont in de hoofdstad Boedapest.

hongarije 13

De schitterende Matthias kerk in Boedapest

De buurlanden

Hongarije heeft 7 buurlanden. In het noorden Slowakije. Oostenrijk en Slovenië in het westen. Kroatië in het zuidwesten en Servië in het zuiden. In het zuidoosten en oosten grenst het aan Roemenië. In het noordoosten aan Oekraïne.

Grote delen van de buren waren overigens vroeger Hongaars. Transsylvanië (Roemenië), Újvidék (Servië), Burgenland (Oostenrijk), een puntje van Oekraïne, Zuid Slowakije, Slovenië en Noord Kroatië.

De Hongaarse taal

Het Hongaars hoort tot de Fins-Oegrische talen. Verwante talen zijn het Fins, Samisch, Estisch en Karelisch. In de opbouw van het Hongaars worden voorvoegsels en bepalingen aan het werkwoord of zelfstandig naamwoord gekoppeld. Zinnen bestaande uit 1 woord komen veelvuldig voor.

Het Hongaars gebruikt zelden persoonlijke voornaamwoorden. Daarom verschilt de werkwoordsvorm voor elke persoon. Hongaars is een van de lastigste talen om te leren. De taal vormt een belangrijk deel van de cultuur.

Hongarije is een fascinerend vakantieland op nog geen twee uur vliegen. U komt echt in een andere wereld. Als u met het vliegtuig gaat, kunt u het zo regelen dat er op het vliegveld een auto klaar staat.

New York Kávéház in Boedapest is een van de mooiste koffiehuizen ter wereld

We hebben Hongarije voor uw gemak opgedeeld in 5 vakantieregio’s. Kijk ook naar de hoogtepunten van een vakantie in Hongarije.

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten