Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

Hongarije heeft een aantal schitterende voorbeelden van religieuze architectuur. De mooiste kathedralen & abdijen & kerken in Hongarije staan niet eens in de hoofdstad. U vindt ze op strategische posities van eeuwen geleden. Of op plekken die toen veilig waren.

We beginnen in Boedapest, waar ook de grootste synagoge van Europa staat, en we komen in Pécs waar een moskee staat.

De Sint Stephanus Basiliek (Szent István Bazilika)

De Sint Stephanus Basiliek (Szent István Bazilika) is de basiliek van Boedapest. Hij werd gebouwd tussen 1851 en 1905. De Sint Stephanus basiliek is gewijd de heilig verklaarde koning Stephanus I. Hij regeerde Hongarije van 1000 tot 1038, het jaar van zijn dood.

De koepel van de basiliek is 96 meter hoog. De toegang is gratis (behalve de koepel). Als u er bovenop klimt, heeft u een fantastisch uitzicht over de stad. Direct achter de kerk begint de Andrássy Boulevard.

kathedralen in hongarije

De basiliek van Boedapest

De Grote Synagoge van Boedapest

De Grote Synagoge van Boedapest is de op één na grootste synagoge ter wereld. De grootste staat in New York. Hij wordt ook wel de “synagoge aan de Tabakstraat” genoemd. De synagoge staat in het centrum van Boedapest.

Rondom de Grote Synagoge van Boedapest vindt u het geboortehuis van Theodor Herzl, de grondlegger van het Zionisme, en de Heldentempel. Deze herinnert aan de in WO I omgekomen Joodse soldaten. Achter de synagoge is de Tuin der Rechtvaardigen, ook het Raoul Wallenberg Herdenkingspark genoemd.

synagoge boedapest

De Grote Synagoge aan de Tabakstraat in Boedapest

De Matthias kerk in Boedapest (Mátyás Templom)

De Matthias kerk in Boedapest is een van de belangrijkste kerken van Boedapest. Oorspronkelijk heette de Matthias kerk de Onze Lieve Vrouwe Kerk. Later is deze vernoemd naar de populaire koning Mátyás Corvinus Hunyady.

De kerk staat in het burchtdistrict aan het Drievuldigheidsplein en direct voor het Vissersbastion (Hálászbástya). In 1255 werd de bouw van de Matthias kerk voltooid. Tijdens de Turkse overheersing veranderde de kerk in een moskee. Hierbij moesten alle fresco’s aan de muren en het plafond er aan geloven.

kathedralen in Hongarije

De Matthiaskerk in Boedapest

De Basiliek van Esztergom

Esztergom is de voormalige hoofdstad van Hongarije. Deze stad is in Hongarije bekend om zijn reusachtige basiliek. Het ligt in de provincie Komárom – Esztergom, tegenover de monding van de Hron in de Donau, niet ver van Komárom. Esztergom is een van de oudste steden van Hongarije. Het was in de 10e eeuw de residentie der Arpáden.

In 977 werd de heilige verklaarde koning István (Stefan) er geboren en in het jaar 1000 gekroond. Stephanus de Heilige richtte er een aartsbisschopszetel op. Paus Silvester II stuurde hem een kroon en legde mede daarmee het fundament van de staat Hongarije. Esztergom is een van de belangrijkste kerken in Hongarije.

esztergom-donauknie-hongarije-01

De basiliek van Esztergom is een van de grootste kerken in Hongarije

De Abdij Pannonhalma

In 996 vestigden de eerste Benedictijnse monniken zich in Pannonhalma in West-Hongarije, toen nog Pannonia. Dat was op uitnodiging van koning István. De monniken richtten de eerste Hongaarse school op en schreven in 1055 het eerste document in het Hongaars. Sinds de oprichting heeft deze kloostergemeenschap cultuur gepromoot in centraal Europa.

De 1000-jarige geschiedenis van de abdij Pannonhalma zie je terug in de opeenvolging van architectuurstijlen in de kloostergebouwen. Het oudste dateert uit 1224 en huisvest nog steeds een school en kloostergemeenschap. De Abdij Pannonhalma is een vroegchristelijk klooster dat continu in gebruik is geweest.

kathedralen in Hongarije

De Abdij Pannonhalma is uniek; zeker de bibliotheek

De Votive kerk in Szeged

Na de Grote Vloed (1879) die Szeged, een van de leukste steden op de poesta, verwoestte, legden de inwoners een eed af om een majestueuze katholieke kerk te bouwen. Na een lange periode van planning en debatteren begon de bouw in 1913.

De bouw van de Votive kerk kwam tot stilstand door WO I. Pas in 1923 werd de bouw voortgezet. De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Hongarije is de vierde grootste kerk van het land. De architectuur is een mix van romaanse, gotische en Oost-Byzantijnse stijlelementen.

Het interieur bevat curiositeiten, zoals het orgel met 9040 pijpen en het beeld van de Madonna gekleed in een herdersmantel en Szeged slippers. Verder is er het standbeeld ‘Christus aan het kruis’ van János Fadrusz, die de hoofdprijs won op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.

kathedralen in Hongarije

De Votive kerk in Szeged met links de Dömötör toren

De kathedraal van Pécs

De kathedraal van Pécs heet officieel de St. Pieter en Paul Basiliek. Hij staat op een prominente plek in de stad Pécs, de cultuurhoofdstad van Hongarije.

De fundamenten van de kathedraal van Pécs stammen uit de Romeinse tijd, rond de vierde eeuw. Aangenomen wordt er vroeger een vroegchristelijke kerk stond. Koning István I nam de beslissing om de kerk aan te passen. Vermoedelijk dateren de twee westelijke torens uit deze periode.

Na een grote brand in 1064 werd er een romaanse basiliek gebouwd, met medewerking van Italiaanse architecten. In de Middeleeuwen werd de kerk uitgebreid met twee zijtorens en gotische kapellen. Na de schade en degradatie veroorzaakt door de Turkse bezetting (1543 – 1686) is de kathedraal gerestaureerd.

Het neoromaanse uiterlijk van vandaag is het resultaat van een reconstructie tussen 1882 en 1891. Deze is getrouw aan de originele plannen voor de kathedraal van de Weense architect Friedrich von Schmidt. De lengte van de kerk is 70 meter, met een breedte van 22 meter. De torens zijn zestig meter hoog.

pecs-hongarije-09

De kathedraal van Pécs

De basiliek van Eger

De basiliek van Eger is het enige gebouw in Eger in classicistische stijl. Deze basiliek is de op een na grootste van de kerken in Hongarije en gewijd aan de heilige Johannes. De basiliek van Eger is relatief nieuw; hij werd tussen 1831 en 1836 gebouwd naar een ontwerp van József Hild.

Deze kerk in Hongarije is van buiten en van binnen mooi. In de kerk hangen verschillende fresco’s. Ze versieren de koepels van de kerk en zij gemaakt door István Takács. Hij is een kunstenaar uit Mezőkövesd. In zijn schilderijen kunt u typische volkskunst motieven de Matyó stam ontdekken.

Het orgel van de basiliek van Eger is van eind 19e eeuw en komt uit Salzburg. Elke dag om 12.00 uur (in het hoogseizoen) is er live orgelmuziek. De beelden voor de kathedraal zijn gemaakt door Marco Casagrande.

eger hongarije 01

De basiliek van Eger staat in het centrum van de stad

De grote kerk (Nagytemplom) van Debrecen

De gereformeerde grote kerk in Debrecen staat in het stadscentrum. Het is het symbool van de Protestantse kerk in Hongarije. Vanwege deze kerk wordt Debrecen, hoofdstad van de poesta, soms aangeduid als “het calvinistische Rome”.

Met een grondoppervlakte van 1500 m² is het een van de grootste protestantse kerken in Hongarije. Het heeft ook de grootste bel van alle protestantse kerken in Hongarije. De Grote Kerk werd gebouwd tussen 1805 en 1824 in neoklassieke stijl.

Achter de kerk staat een bijzonder standbeeld voor admiraal Michiel de Ruijter die monniken uit Hongarije bevrijdde van slavenschepen.

De Grote Kerk biedt plaats aan ongeveer 5000 mensen (met 3000 zitplaatsen) en heeft een historische betekenis: tijdens de Hongaarse revolutie van 1848 maakte Lajos Kossuth er de Hongaarse onafhankelijkheidsverklaring op 14 april 1848. Hij werd er tot gouverneur van het land gekozen. De leunstoel waarin hij zat, kunt u in de kerk bekijken.

abduijne, kathedralen en kerken in Hongarije

A Nagytemplom in het centrum van Debrecen

De synagoge van Szeged

De synagoge van Szeged stamt uit 1907 en is ontworpen door de joodse Hongaarse architect Lipót Baumhorn. Zijn werk is een typisch voorbeeld van de unieke fin de siècle Hongaarse vermenging van art nouveau en de Magyar-stijl.

Het interieur put uit meerdere historische stijlen om zijn algehele Art Nouveau / Moorse Revival-stijl te laten zien. De ribachtige muur boven het orgel is een gotisch, terwijl de pilaren die de galerijen ondersteunen romaans zijn.

Het ontwerp van de Torah ark verwijst naar het Heilige der Heiligen in de Tempel van Salomo door het gebruik van sittimhout (akacia) van de Nijloevers. De scharnieren hebben de vorm van de hysop, een plant die wordt gebruikt in de oude tempeldienst.

De synagoge van Szeged is de op één na grootste in Hongarije, na de Dohány-straatsynagoge in Boedapest, en de vierde grootste ter wereld.

De synagoge van Pécs

Sinds eind 18e eeuw wonen er joden in Pécs. De synagoge is gebouwd tussen 1865 en 1869. Het ontwerp is gebaseerd op de romaanse stijl, maar dan wel een gestileerde versie. De eerste Joden vestigden zich al voor de Ottomaanse overheersing in de stad.

Het aantal Joden groeide tot 3.486 in 1941. Bij het begin van de oorlog zijn de rijke joden door de SS gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen. De overige joden moesten in een getto wonen. Al snel zijn ze afgevoerd naar barakken van het leger waar velen stierven aan ziekten.

Op 4 en 6 juli 1944 werden de overgebleven Joden met vrachtwagens naar Auschwitz – Birkenau gedeporteerd. Zo’n 70% van de joodse inwoners van Pécs is vermoord. In de synagoge van Pécs hangt een plaquette ter herinnering aan de laatste dienst in 1944.

abdij, kathedraal, kerk in hongarije

De synagoge van Pécs staat net buiten het centrum

De Moskee van Pasja Qasim Gázi in Pécs

De kerk van de Heilige Maagd Maria in Pécs, voorheen de moskee van Pasja Qasim Gázi, is een rooms-katholieke kerk. In de 16e – 17e eeuw was het een moskee.

Het is een van de symbolen van de stad Pécs en staat op het Széchenyi plein. De moskee is tussen 1543 en 1546 gebouwd door Pasja Qasim Gázi. Nadat de Habsburg – Hongaarse troepen de stad veroverden in 1702 werd de moskee een kerk. De minaret werd in 1766 gesloopt door de jezuïeten.

Halverwege de 17e eeuw schreef Evliya Çelebi, de beroemde Turkse reiziger, over de overweldigende grootsheid van haar aanblik. Alleen het belangrijkste, vierkante deel bleef over van de oorspronkelijke structuur: de achthoekige trommel, bedekt door een koepel.

In de kerk zijn Turkse versieringen en inscripties van de Koran duidelijk zichtbaar. De Turkse preekstoel en het vrouwenbalkon zijn gesloopt en ook de mihrab is niet origineel. De Turkse badkuipen vóór de sacristie komen uit het bad van de Pasja dat vroeger naast de kerk stond.

De moskee in Pécs is een van de grootste Turkse herinneringen van Hongarije.

abdij

De moskee van de pasja staat pontificaal in het centrum van Pécs

De kerken van Györ

Györ is een van de meest populaire en mooiste steden in Hongarije. Er staan een aantal zeer mooie kerken. Györ ligt strategisch tussen Wenen en Boedapest en was een belangrijke zetel van de bisschoppen, hetgeen duidelijk wordt aan de pracht en praal in de kerken. De Turken hebben er rond 1500 flink huisgehouden, zodat Györ een echte barok- en Renaissancestad is geworden. De binnenstad is prima bewaard gebleven en zeer sfeervol.

De Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal

De fundamenten van deze kathedraal zijn gelegd in de tijd van Sint Stephanus, de eerste koning van Hongarije, in de eerste helft van de 11e eeuw. De kathedraal is meerdere keren uitgebreid en gedeeltelijk verwoest gedurende haar 1000 jaar. De laatste renovatie was rond 1970. In 1996 bezocht paus Johannes Paulus II de kathedraal.

St. Ignatius van Loyola kerk

De St. Ignatius van Loyola kerk op het Széchenyi plein is in de 17e eeuw in vroege barokstijl gebouwd en in de 18e eeuw uitgebreid met zijkapellen. Het meest monumentale deel is het hoofdaltaar dat is gemaakt door de beste meesters van die tijd.

Het is een van de kerken in Hongarije van de Jezuïeten.

De karmelietenkerk

De architect van de Karmelietenkerk, broeder Athanasius, werd geheiligd in 1725. De kerk is een van de mooiste barokke gebouwen in Györ, mede door haar verbazingwekkende houtsnijwerk. Het hoofdaltaar toont St. Stephanus en zijn zoon prins Imre terwijl ze de Heilige Maagd vereren.

Kerk van de Heilige Geest

Hoewel een voorbeeld van moderne architectuur, voltooid in 1987, is de kerk van de Heilige Geest echt prachtig. Het is een geweldig voorbeeld van moderne kerkbouw. Haar belangrijkste punten van aandacht zijn de felgekleurde glazen ramen en het dak, gemaakt van rode den. Zeker een bezoek waard!

Niet één, maar vijf kerken van verschillende religies vindt u in een gebied van twee straten. ‘Vijf kerken, vijf religies, één cultuur’; het motto van het oecumenische festival dat ze hier jaarlijks organiseren. Qua kerken in Hongarije kunt u uw hart ophalen in Györ.

Via Dolorosa

Vlakbij de abdij van Tihany ligt de Via Dolorosa, een eerbetoon aan de lijdensweg van Jezus. Naar boven lopen biedt zeker toegevoegde waarde vanwege het uitzicht op de abdij en het Balatonmeer. Het is een geweldige plek om foto’s te nemen.

De Via Dolorosa is afgebroken door de communisten en herbouwd nadat ze vertrokken. Dit is één van de juweeltjes van deze magische plek. Veel mensen vinden de beelden op lijdensweg spectaculair. Het bezoeken zeker waard.

De stupa en vredestempel in Zalaszántó

Zalaszántó ligt in de provincie Zala, ten westen van het Balatonmeer. In Zalaszántó staat de enige Boeddhistische tempel buiten het Aziatische continent. Een stupa is een boeddhistisch bouwwerk dat u vooral in het zuiden en oosten van Azië vindt.

Het initiatief voor de stupa van Zalaszántó ging uit van de Zuid-Koreaanse boeddhistische monnik Bob Jon. In december 1990 stelde de Hongaarse regering de bouwgrond gratis ter beschikking. De stupa is in 1992 gebouwd.

De stupa is 30 meter hoog en 24 meter breed. Direct na voltooiing is de stupa door de geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, ingewijd. Dat was van 14 tot 17 juni 1993. Het standbeeld van Boeddha is geschonken door de regering van Zuid-Korea.

Naast de stupa staat de vredestempel van Zalaszántó.

abdijen, kathedralen en kerken in Hongarije

De Boeddhistische stupa in Zalaszántó

De abdij van Tihány

De abdij van Tihány werd in 1055 opgericht door koning André I (1046 – 1060). Ze is opgedragen aan de Maagd Maria en Sint Ányos. De oprichtingsakte is het oudste in samenhangend Hongaars geschreven document dat bestaat.

De Turkse overheersing bracht belangrijke veranderingen: de monniken vertrokken in 1534. De zwaar versterkte structuur werd onderdeel van de grenslinie van het Balatonmeer. Tijdens de anderhalve eeuw durende Ottomaanse bezetting zijn alle artefacten van het kloosterleven vernietigd.

Door het ontbinden van de orde door de staat in 1950 moesten de benedictijner monniken opnieuw hun klooster verlaten. Het klooster werd eerst een bejaardentehuis en later een museum. Pas in 1990 keerden de monniken terug naar Tihany.

Het meubilair van de bibliotheek werd verkocht nadat de orde de eerste keer is ontbonden. De boeken verdwenen na de tweede keer. Andere kerken in Hongarije hebben het beter gehad.

tihany-balatonmeer-hongarije-02

De abdij van Tihany

De abdij van Zirc

Midden in het stadje Zirc staat een cisterciënzer abdij met klooster, in barokstijl gebouwd. De abdij domineert de stad. In de Middeleeuwen verenigde de abdij belangrijke economische en culturele functies in zich.

De cisterciënzer abdij werd opgericht door koning Bela III in 1182 en in gebruik genomen door de monniken van Clairvaux (vandaar de Latijnse naam Nova Claravallis). Tijdens de Turkse periode werd Zirc volledig verwoest. Kerk en klooster werden tussen 1739 en 1753 herbouwd door Duitse kolonisten.

In de kerk is houtsnijwerk te zien en bij het hoofdaltaar zijn schilderingen. In de classicistische bibliotheek van het klooster uit de 19e eeuw is een belangrijke wetenschappelijke bibliotheek. Deze is in eigendom bij de Hongaarse Nationale Bibliotheek in Boedapest.

De abdij van Zirc herbergt het natuurwetenschappelijk museum van de Bakony. Vlakbij is een arboretum met 400 soorten bomen en struiken. In de omgeving zijn diverse gemarkeerde wandelingen uitgezet.

zirc balaton hoogland hongarije 06

De abdij van Zirc hoort bij de bijzondere kerken in Hongarije

De kerken in Hongarije vormen een belangrijk onderdeel van de Hongaarse cultuur. Vanuit alle vakantiehuisjes in Pannonia, of in de Mecsek kunt u naar een keur aan synagoges, abdijen, kathedralen en kerken in Hongarije.

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten