Pannonhalma is een van de mooiste en oudste monumenten van Hongarije. Misschien wel van heel Centraal Europa. Het weerspiegelt een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Hongaarse volk.
Benedictijnse abdij Pannonhalma
De abdij van Pannonhalma straalt u tegemoet als u van Győr binnendoor rijdt richting Veszprém en Székesfehérvár.
Het is een bijzonder indrukwekkende Benedictijnse abdij en een belangrijke toeristische attractie in vakantieregio West Hongarije. Zeker door haar duidelijke associatie met de historische naam Pannonia.
Dit bijzondere klooster staat vanaf 1996 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Unieke cultuur
Pannonhalma ademt geschiedenis. Vele Hongaarse koningen brachten een bezoek aan de benedictijnse monniken.
De rijkste bibliotheek van Hongarije vindt u in deze abdij. Tijdens de rondleiding maakt u kennis met een uniek stukje Hongaarse cultuur.
Bij een wandeling door de tuinen en het arboretum wordt u beloond met schitterende vergezichten over de Bákony heuvels.
Pannonhalma is een van de oudste historische monumenten van het land. Het is – na de abdij van Monte Cassino – de grootste abdij ter wereld.
Duizend jaar oud historisch monument
Het is tevens de belangrijkste kerk van Hongarije. De Benedictijner monniken werden in 996 uitgenodigd door prins Géza om de abdij te bouwen.
De abdij staat op de Mons Sacer Pannoniae (de Heilige Berg van Pannonia). Deze berg heette eerst St. Martinus berg.
Prins Géza en zijn opvolger, koning István, waren er van overtuigd dat de bisschop van Tours, Sint Martinus (bekend van het Sintmaarten feest), aan de voet van de berg geboren is.
De abdij is gebouwd als eerbetoon aan Sint Martinus en vormde het oostelijke bruggenhoofd van de middeleeuwse Europese cultuur.
Koning István gaf de monniken de opdracht het christendom en de Europese cultuur te verspreiden.
Sint Benedictus
De oorspronkelijk uit Tsjechië stammende monniken van dit klooster volgen de levensfilosofie van Sint Benedictus.
Ze beleven hun geloof volgens de spiritualiteit van ‘Ora en Labora’ (Gebed en Arbeid). Sint Martinus was de beschermheilige van hun eerste Hongaarse klooster.
Koning István, de eerste koning van Hongarije, kwam regelmatig in het klooster . Hij schonk de monniken landerijen en tienden. In het archief van het klooster ligt een privilegeakte uit de 11e eeuw met het zegel van de koning.
Hij wilde hiermee uitdrukken dat de Benedictijnen dagelijks voor het voortbestaan van het land zouden bidden.
Interessante bezienswaardigheden
De interessante bezienswaardigheden zijn de basiliek met de crypte uit de 13e eeuw, het klooster en de monumentale bibliotheek met 400.000 boeken.
De bibliotheek is het hoogtepunt van de rondleiding. Er stonden vele collecties boeken. Deze werden in 1786 afgevoerd toen Pannonhalma tijdens de Verlichting ophield te bestaan als klooster. De collectie wordt nog steeds uitgebreid en omvat nu bijna 400.000 boeken.
In de bibliotheek wordt ook het oudste document in de Hongaarse taal bewaard. Het is het handvest van de Benedictijnse abdij van Tihány en stamt uit 1055.
Op het plafond ziet u schilderingen van de 4 middeleeuwse studies: Rechten, Medicijnen, Theologie en Kunst.
De Porta Speciosa
De Porta Speciosa was in de middeleeuwen een belangrijke toegang tot de kerk vanuit het klooster.
De poort strekt zich trapvormig uit, net als de structuur van de Romaanse portalen. U ziet aan beide kanten 5 paar zuilen die op fundamentsokkels staan.
Zowel de poort zelf als de zware deuren zijn schitterende versierd met metalen beslag en verfijnde schilderingen.
Het Millennium Monument
In 1896 werden in Hongarije millennium monumenten gebouwd om te vieren dat het duizend jaar bestond.
Eén daarvan kunt u nog steeds bekijken in Pannonhalma. Om meer te weten te komen over de aankomst van de Hongaren, de zogenaamde ‘Landname’, gaat u naar openluchtmuseum Ópusztaszer.
Het gebouw werd oorspronkelijk overkapt door een koepel met daarop een bronzen reliëf dat de Hongaarse kroon moest voorstellen. Dit moest in 1937 afgebroken worden wegens instortingsgevaar.
De archieven van Pannonhalma
De archieven van Pannonhalma mag u niet in. Ze bevatten de rijkste en meest waardevolle collectie documenten uit de begintijden van de Hongaarse staat.
Hier liggen bijvoorbeeld de akte van koning István uit 1001 en de oprichtingsakte van de abdij van Tihány uit 1055. Ook persoonlijke archieven van enkele oude adellijke Hongaarse geslachten worden in het klooster bewaard.
De abdij heeft vele eeuwen lang een eigen wijngaard gehad. Tot de communisten deze lange traditie onderbraken in 1945.
De traditionele druiven uit dit gebied, zoals de Ezerjó en de Sárfehér zijn terug. Vandaag de dag produceert de abdij per jaar 300.000 flessen kwaliteitswijn.
Dit klooster en de basiliek van Esztergom in de regio Boedapest – Donauknie zijn zonder meer top attracties. Ze behoren tot de meest bijzondere en grootse religieuze bouwwerken van Europa en misschien wel van de wereld. Onderweg naar Balaton kunt u een stop maken, maar ook vanuit de bohemiene wereldstad Boedapest is een bezoek prima te plannen.