Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

De bezienswaardigheden in Boedapest zijn bijna niet te tellen. De stad heeft meer dan 200 musea, 7 concerthallen, 40 theaters en natuurlijk de opera. Ontdek de Parel van de Karpaten via een stedentrip.

Of boek een paar dagen extra vakantie in een appartement. Download onze gratis stadswandeling voor een tour langs de bezienswaardigheden van Boedapest.

Boedapest Bezienswaardigheden – Groots en geweldig

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is een fantastische stad, maar ook immens groot. Op deze pagina hebben we de highlights, de belangrijkste bezienswaardigheden, variërend van koffiehuizen tot parken en musea, op een rijtje gezet.

Boedapest is een prachtig begin of eind van uw vakantie in Hongarije. Met 200 musea, architectuur, cultuur en geschiedenis, bezienswaardigheden genoeg. Onderaan de pagina kunt u de gratis stadswandeling downloaden. Die voert u langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

bezienswaardigheden boedapest

Het paleis van koning Matthias

Langs de Donau

Vanaf Deák Tér, het kruispunt van 3 metrolijnen, bent u in een wip bij de Donau. Wandel lekker langs de rivier, of toer met tramlijn 2 langs de Donau. U kijkt uit op het paleis van koning Matthias, het vissersbastion en de Matthias kerk. U komt langs het Hongaarse parlement. Op bepaalde dagen kunt u het van binnen bekijken.

Een boottochtje op de Donau verwent uw ogen. Ga vooral ’s avonds op een ‘Wine & Dine’ cruise als parlement, burcht, kerk en Kettingbrug verlicht zijn. Toch een paar van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest.

Op de oever vóór het parlement staat het “schoenenmonument”. De stalen schoenen symboliseren slachtoffers van de oorlog die vanaf de oever het water in werden geschoten. De wijk Leopoldstad, of Lípót Város, is het Secessie antwoord op de Jugendstil in de rest van de wereld. Het parlement van Hongarije en de Sint Stephan basiliek zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Leopoldstad.

In de Centrale Markthal bij de Vrijheidsbrug overspoelen de lokale geuren van kaas en paprika u. Hongaarse kaas bij een volbloed Stierenbloedwijn uit Eger is een traktatie.

highlight-boedapest-12

Het parlement van Hongarije is een van de grootste ter wereld

Matthias kerk en Matthias paleis

Vanaf het parlement heeft u een prima uitzicht op het renaissancepaleis van koning Mátyás Corvinus Hunyadi in de Burchtwijk, ook wel het Burchtdistrict genoemd. De Burchtwijk is een toeristisch highlight. Ga vooral ’s morgens vroeg, voor de bussen arriveren. Dwaal door de lieflijke barok straatjes en ga sfeer proeven in Ruszwurm, het kleinste koffiehuis van Boedapest.

De Matthias kerk heeft een markante klokkentoren en is een mengeling van katholieke en Turkse invloeden.

De eerste contouren van het Matthias paleis verschenen al in de 13e eeuw. In het paleis zijn nu 3 musea: het Boedapest museum, de Hongaarse Nationale galerie en het museum van moderne kunst met de Ludwig collectie. Koning Matthias was de renaissancekoning van Hongarije.

matthias kerk

De Matthias kerk in de burchtwijk

Het Vissersbastion

Achter de Matthias kerk is het Vissersbastion. Dit biedt u een fabelachtig uitzicht over Boedapest, het parlement en de Donau. Het is jammer dat u tegenwoordig moet betalen om er op te mogen, maar het blijft een highlight.

En dan is het tijd voor koffie: gaat u naar Russzwurm in het straatje tegenover de Matthias kerk. Russzwurm is een authentiek koffiehuis en niet groter dan een huiskamer.

vissersbastion

Het Vissersbastion biedt een prachtig uitzicht

Nyugati Pályaudvar

Nyugati Pályaudvar is het westelijke treinstation. Het werd in 1877 geopend en is gebouwd door Gustav Eiffel, de man die ook de Eiffeltoren gebouwd heeft. Dit is een belangrijk knooppunt in de stad omdat hier 4 grote boulevards, de metro en de tram elkaar kruisen.

Boedapest heeft nog drie stations: het spuuglelijke Déli vlakbij Moszkva Tér (tegenwoordig Szél Kálman Tér), het eveneens fraaie Keleti en het kleine Kelenföldi, eindpunt van de nieuwe metrolijn 4.

West End City Center

Boedapest heeft vele hypermoderne shopping malls. Het West End City Center naast het Nyugati station is er zo één. Zodra u de deur van het winkelcentrum onder de grond opendoet, bent u in het echte Hongarije: rommelige marktjes, muziek en vele koopjes in de ondergrondse markthal. Deze laatste zijn de echte bezienswaardigheid.

highlight-boedapest-02

Treinstation Nyugati Pályaudvar is een belangrijk knooppunt

De basiliek is een highlight

Vanaf Nyugati is het 2 haltes met de metro naar Déak Tér, vernoemd naar een advocaat annex politicus. U kunt er ook heen wandelen. Dan komt u langs een basiliek, een schitterend gerenoveerde kathedraal. De St. Stefan Basiliek is de grootste kerk van Boedapest. Het is een neoromantisch ontwerp en werd in 1906 officieel geopend door keizer Franz Joseph van Habsburg.

Het grootste Godshuis van Boedapest (en het op één na grootste van Hongarije) staat op loopafstand van het parlement en de Donau. Hij is vernoemd naar koning Stefan I de Heilige. In de kerk bezoekt u de rechterhand van de koning. Het is een van de belangrijkste relikwieën van Hongarije.

De Andrássy Boulevard

De Andrássy út is 2,5 kilometer elitaire huizen en pleinen. De Boulevard is vernoemd naar graaf Gyula Andrássy, naar verluidt de geheime leifde van keizerin Sissi. Het is een weidse bomenlaan van 2,5 kilometer als antwoord op de pracht en praal in keizerlijk Wenen. Hier woonde 100 jaar geleden de elite van Boedapest.

De eerste metro op het continent reed onder de Andrássy út. Deze ‘Földalatti‘ functioneert nog steeds en vervoert u van de binnenstad naar het Heldenplein en het stadspark. Beide zijn een highlight.

De Váci utca is de P.C. Hooftstraat van Boedapest

De Váci utca is van oudsher de belangrijkste winkelstraat van Boedapest en misschien wel van Hongarije. Hier vindt u klassieke winkels en tekenaars a la Montmartre die uw hoofd voor veel geld in een slecht gelijkende cartoon veranderen.

De Váci utca is het absolute hart van Boedapest in district V. Een Shopping Walhalla met internationale modemerken en ludieke speciaalzaakjes. Als u naar rechts gaat, komt u op Vörösmárty Tér, vernoemd naar de dichter Mihály Vörösmárty, en het begin van de Földalatti. Deze metrolijn was de eerste op het vasteland van Europa.

vaci utca

Prachtige oude gevels in de Váci utca

De Gellértberg en het Gellért en Rudas badhuis

Het is een stevige tippel, de Gellértberg op. Boven wachten u een citadel, een oorlogsmonument en spectaculaire vergezichten over Boedapest en haar bruggen. De naam Gellért verwijst naar de missionaris Sint Gerardus. Hij kwam aan zijn einde door in een ton van de berg te rollen.

Een bezoek aan een thermaalbad in Boedapest is puur verwennerij. Boedapest is de Wereld Wellness hoofdstad. In de thermale baden Gellért en Rudas zweeft u weg naar de tijd van de Ottomanen. In Széchenyi in het stadspark schaakt u mee in het water. Een ding is zeker: alle drukte en stress verdwijnen naar de achtergrond.

Koffiehuis Gerbeaud

Recht voor u ziet u een van de oudste koffiehuizen van Boedapest. Koffie drinken in de stijl van 1900 is wat u hier doet (de taartjes zijn een aanrader). Koffie is ‘part of daily life’ in Boedapest. De stad kende ooit 500 koffiehuizen. Schrijvers, kunstenaars, de hoge adel en artiesten bespraken daar de culturele ontwikkelingen en de politiek.

Grijp uw kans in een koffiehuis met allure en smikkel in elk geval van een taartje of bonbon van marsepein. Gerbeaud Palota is een van de meest authentieke koffiehuizen van de stad. Samen met Russzwurm en natuurlijk Müvész aan de Andrássy út. Voor alle andere drank meldt u zich in een speciale selectie bars.

highlight-boedapest-05

Koffiehuis Gerbeaud

De opera

Na de koffie bij Gerbeaud kunt u met de Földalatti vanaf Vörösmárty Tér. Drie haltes verder bent u bij de opera van Hongarije aan de Andrássy út. De Staatsopera van Hongarije is een van de meest indrukwekkende podiums van Europa. De Opera is het staatsieschip onder de theaters van Boedapest.

Hij staat in de theaterbuurt met schuin ertegenover koffiehuis Müvész. Dit gebied heet niet voor niets het ‘West End van Pest’. De opera is eind 19e eeuw gebouwd in Italiaanse neorenaissance stijl. Naar de opera gaan is trouwens een koopje in Hongarije.

De Joodse Wijk

Boedapest speelt een belangrijk rol in de Joodse geschiedenis. Achter de imposante Grote Synagoge vlakbij Deák Tér is de Joodse Wijk (Erzsébet Város) van Boedapest. De synagoge aan de Dohány utca en de doorgang vanuit de Király utca tonen u de rijke Joodse cultuur. Chique etablissementen openbaren een non-conformistisch uitgaansleven.

bezienswaardigheden van boedapest

Naar de opera gaan is prima te betalen

Het Heldenplein

Vanaf de opera loopt u door naar de Oktogon. Dit achthoekige plein ligt halverwege de Andrássy út. Daar neemt u de gele metro naar het Heldenplein. Het Heldenplein is de plaats voor nationale herdenkingen in Boedapest. Het is een eerbetoon aan de ‘Founding Fathers’ van Hongarije en de belangrijkste koningen uit haar geschiedenis.

Op het Heldenplein is het graf van de onbekende soldaat. Ook staan er beelden van de 7 aartsvaderen die Hongarije in 896 in bezit namen. Pas op: in de zomer is het plein het terrein van skaters.

bezienswaardigheden in boedapest

Het Heldenplein

Huis van Terreur is een van de bezienswaardigheden

U kunt ook via de Andrássy út naar het Heldenplein wandelen. Op nummer 61 komt u bij het Huis van Terreur (Terror Háza). Dit is het voormalige hoofdkwartier van de geheime dienst van Hongarije. Het is een controversieel museum en er zijn gezelligere bezienswaardigheden in Boedapest.

Toch is een bezoek aan Het Huis van Terreur een aanrader. Het belicht de recente geschiedenis van Boedapest en Hongarije: het schrikbewind van de Nazi’s gevolgd door dat van de communisten. Geen charmante, wel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Boedapest.

De Boeda Heuvels en het Margarethe eiland

De Boeda Heuvels zijn een wandelparadijs. Ze zijn goed bereikbaar met bus, tandrad en de stoeltjeslift in de Zugligeti út. Normáfa en de Sissi toren schenken u een prachtig panorama over Boedapest.

Margarethe eiland splijt de Donau midden in Boedapest in tweeën. Margitsziget is het groene eiland in de Donau tussen de Árpádbrug en Margarethe brug. Slenteren langs de Donau, fietsen door een parkachtige omgeving, het kan allemaal op Margarethe eiland.

Van biertuin tot sportcentrum en van exclusief kuurhotel tot trapveldje; op Margarethe eiland zijn zwoele zomeravonden zo om.

bezienswaardigheden van Boedapest

Hoofdkwartier van de geheime dienst van Hongarije

Het Stadspark

Achter het Heldenplein is het stadspark van Boedapest. U vindt er vele leuke dingen. Het stadspark en haar vijvers zijn een oase van rust in druk en stoffig Boedapest.

U gaat er naar de dierentuin, zwemmen in het Széchenyi thermaalbad, of het architectonische samenraapsel, de Vajdahunyadburcht bewonderen. Bijzonder in thermaalbad Széchenyi: schaken in het zwembad.

Het Vajdahunyad kasteel is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1896. Naast het kasteel is een roeivijver. In de winter is het een schaatsbaan. Sven Kramer heroverde er in 2012 de Europese titel. Oh ja, roeien en waterfietsen behoort tot de opties.

bezienswaardigheden van Boedapest

Vajdahunyad kasteel met de roeivijver is een markant punt in het stadspark

Het Korda Filmpark is een highlight

Boedapest is populair bij de internationale filmmakers. De Nederlandse film ‘Publieke Werken’ is er opgenomen. Ook acteurs als Tom Hanks, Matt Damon en Bruce Willis worden er vaak gesignaleerd.

Het Korda Filmpark ligt net buiten Boedapest. U leert er hoe Spiderman tegen de muur kan oplopen en ander optisch bedrog. U kunt er alleen op afspraak naar toe. Dat is te regelen via de VVV.

De bruggen van Boedapest zijn een highlight

In Boedapest kunt u via 9 bruggen de Donau over. De Kettingbrug was de eerste en is de mooiste brug over de Donau in Boedapest. Deze brug is op zondag autovrij zodat u ongestoord romantisch kunt flaneren over beide Donau oevers. Een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Óbuda is een van de oudste bezienswaardigheden in Boedapest

Óbuda is het oudste deel van Boedapest. Hier woonden de koningen voor ze naar het Burchtdistrict verhuisden. Óbuda is een charmant buitenwijkje direct naast Árpád híd met enkele oude huizen en 2 musea. Uiteraard zijn er sfeervolle restaurants. Óbuda eiland verandert in de zomer in het Szíget Fesztival Eiland waar duizenden uit heel Europa op af komen.

bezienswaardigheden van boedapest

Optisch bedrog in het Korda Filmpark even buiten Boedapest

De grotten van Boedapest

Onder Boedapest ligt een labyrint van grotten. Alles bij elkaar zeker zo’n 30 kilometer. Twee van die grotten, te bereiken vanuit het burchtdistrict, zijn open voor publiek. Voor fraaie druipsteenvormen en gezonde lucht bezoekt u de grotten van Boedapest.

Download de gratis stadswandeling langs Highlights in Boedapest

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten