De Sint Stephanus Basiliek (Szent István Basilika) staat vlakbij het Hongaarse parlement in Boedapest. Een prima startpunt bij uw citytrip in Boedapest.
Bouw van de Sint Stephanus Basiliek
De bouw van de Sint Stephanus Basiliek in Boedapest duurde van 1851 tot 1904. In 1845 bedacht de classicistische architect József Hild de eerste plannen voor de basiliek. Na de dood van Hild in 1867 nam Miklós Ybl het stokje over. Ook hij maakte de voltooiing niet mee aangezien hij in 1891 overleed.
De basiliek van Boedapest is 96 meter hoog, net zo hoog als het parlement van Hongarije. De Sint Stephanus Basiliek is vernoemd naar koning István de Heilige van Hongarije. De basiliek staat op een heuvel, waar de mensen hun toevlucht zochten bij een overstroming in 1838. Als dank voor hun redding bouwden de overlevenden een kerk voor God.
Uitzicht over Boedapest
Wie van het uitzicht over Boedapest vanaf de bovenste trans wil genieten, kan met de lift naar boven. Zeker bij zonnig weer heeft u een scherpe blik op de Matthias kerk en het koninklijk paleis op de Citadella. In 1868 stortte een deel van de basiliek in. Dat had twee oorzaken: men gebruikte slecht materiaal en bouwde de basiliek hoger dan in de plannen stond.
Door deze instorting kwam de bouw stil te liggen. Hij werd pas in 1874 door Ybl hervat. Ybl werkte de classicistische plannen van Hild om en maakte een neorenaissance bouwwerk.
De basiliek en de heilige hand
Boven de hoofdingang van de Sint Stephanus Basiliek staat (in het latijn): “Ik ben de weg, de waarheid en de ziel”. Binnen geniet u van fantastische bouwkunst, majestueuze standbeelden en kleurrijke schilderijen. De basiliek van Boedapest is de bewaarplaats van het meest heilige object van Hongarije: de rechterhand van koning István, de eerste koning van Hongarije.
Het verhaal gaat dat de onbeschadigde rechterhand van koning István de Heilige sinds zijn heiligverklaring in 1083 door de Hongaren vereerd wordt. De hand heeft heel wat afgereisd: eerst naar Bihar in het oosten van het land. Vervolgens naar Ragusa (Dubrovnik, Kroatië) en in 1771 naar Boedapest. In WO II verbleef de hand in het westen en werd in 1945 teruggegeven aan Hongarije.
De basiliek van Boedapest oogt monumentaal
Wie vanaf de Donau aan komt lopen, wandelt richting een monumentale kerk. Hij heeft een 96 meter hoge centrale koepel, de hoogste van de stad. De twee westelijk gerichte torens zijn elk 80 meter. Aan beide zijden van het hoge portaal, gevormd als triomfboog, staan in de nissen beelden van kerkvaders.
Het interieur is zeker zo spectaculair als de buitenkant. Alle bekende Hongaarse ambachtslieden en kunstenaars van rond de eeuwwisseling werkten er aan mee. De Sint Stephanus Basiliek in Boedapest is met 8.000 zitplaatsen één van de grootste ter wereld.
Ornamenten en mozaïeken
József Kauser ontwierp de ornamenten in de basiliek. Het duurde tot 1898 voor de gemeenteraad van Boedapest toestemming kreeg van de Habsburgers om de Oostenrijkse beschermheilige Sint Leopold te vervangen door de heilige Stefanus.
De mozaïeken die u in de Sint Stephanus Basiliek ziet, zijn motieven van iconen uit de katholieke kerk. De beelden zijn voorstellingen van belangrijke heiligen uit het Hongaarse katholicisme. De eerste mis was na de inwijding van de basiliek op 19 november 1905.
De Sint Stephanus Basiliek wordt door de Andrássy Avenue met het Heldenplein verbonden. Een leuke wandeling, zeker als u af en toe even pauzeert in een van de unieke bars.
Net als Pannonhalma en het klooster van Pécsvárad is deze basiliek onlosmakelijk verbonden met koning István, de eerste christelijke koning van Hongarije. Hij werd gekroond in Székesfehérvár, wat toen de koningsstad was. Zijn vrouw, Gisela, werd gekroond in Veszprém, niet al te ver van het porcelanium in Herend.