Hongarije heeft het perfecte klimaat voor een topvakantie. Een vakantie in het land van de Magyaren is het summum als u een echte zonvakantie wenst.
Mediterraan klimaat
Hongarije heeft een overgangsklimaat tussen het landklimaat in het oosten, het zeeklimaat in het westen en het Middellandse zeeklimaat in het zuiden. Gezien de temperaturen en neerslag komt het het meest overeen met een landklimaat. Dat betekent warme vakanties en koude winters.
Het weer in het zuidwesten (de regio Pannonia) en zuidoosten (op de Poesta en bij het Tiszameer), wordt beïnvloedt door de Middellandse zee. Hier heerst een Mediterraan klimaat.
De vier jaargetijden
De vier jaargetijden zien er in grote lijnen als volgt uit:
- Lente (maart – mei) met bloeiende fruitbomen en planten, overdag al 25 graden en soms warmer
- Zomer (juni – augustus) met veel zon, af en toe onweer, watersport plezier, wuivende zonnebloemen, zongerijpte tomaten, zachtzoet fruit en temperaturen rond de 30 graden. De zomers zijn net zo warm en zonnig als in Spanje en Zuid-Italië
- Herfst (september – november) met daarin vaak zomers warme weken, herfstkleuren in de nationale parken, de druivenoogst en frisse avonden
- Winter (november – februari) met flinke pakken sneeuw, temperaturen tot -20 graden, besneeuwde velden en vaak heerlijk wandelweer.
Zonuren en temperatuur
Hongarije heeft ongeveer 2000 – 2200 zonuren per jaar. Vergelijking met Nederland: niet meer dan 1500 uur zon. Het weer is dus lekker zonnig, maar de temperatuur loopt niet zo hoog op als in Griekenland, Turkije, Spanje en Italië.
De gemiddelde temperatuur varieert ’s zomers van 25°C in het noordoosten (de regio Eger – Tokaj) bij het Bükk gebergte, het Aggtelek nationale park en het Tiszameer, tot 32°C in het zuidwesten en bij het Balatonmeer, het Mecsek gebergte en steden als Pécs, Kecskemét en Szeged.
De temperatuur van het zwemwater in het Balatonmeer en het Tiszameer loopt vroeg in het jaar op tot een aangename 25 °C. De heuvels en de bossen in de Donauknie hebben samen met de Donau zelf een verkoelende werking. Dat merkt u ook in Boedapest, waar het warm en benauwd kan worden. Iedereen vlucht naar de rivier of naar het Margarethe eiland.
Neerslag
Hongarije is een droog gebied tussen de bergketens. De gemiddelde neerslag ligt rond de 550 millimeter. Nederland wordt bedeeld met bijna 800 millimeter per jaar.
De meeste regen valt in juni. Regen valt vaak in een donderbui naar beneden: het regent kort en heftig met een flink onweer. Na een uur kunt u vaak de tuinstoelen alweer in de zon zetten. Het zuidwesten van Hongarije tegen de Sloveense grens is het natste deel en de poesta in het zuidoosten krijgt de kleinste hoeveelheid neerslag.
Vergelijking van het weer
Het weer is stukken beter dan in Nederland:
- Zonuren : 2200 uur
- Nederland: 1550 uur
- Neerslag: 500 mm
- Nederland: 830 mm
Hongarije heeft 40% MEER zon dan Nederland
Klimaat in Boedapest
Boedapest is de grootste stad aan de Donau. De Koningin van de Donau ligt in het Karpaten bekken. Het weer in Boedapest wordt voor een deel beïnvloed door de rivier. In de regel is het in Boedapest in de zomerse maanden behoorlijk warm.
Als u een stedentrip naar Boedapest plant, raden we u aan in mei, juni of september te gaan. Als u het weerbericht voor Boedapest checkt, of de dagelijkse temperatuur in Boedapest, zult u merken dat het vroeg in het voorjaar al lekker is.
Klimaat rondom het Balatonmeer
Het Balatonmeer is het grootste binnenmeer van Centraal Europa. Zeker in de zomer is Balaton één groot feest. Het klimaat rondom het meer schurkt tegen het mediterrane aan. Lange stranden, lekker warm water, volop zon. Wat wenst een mens nog meer op vakantie?