Hongarije kent minder burchten & kastelen dan bijvoorbeeld Tsjechië. Dat komt omdat de Habsburgers na de Wesselényi opstand, vernoemd naar Ferenc Wesselényi, veel burchten hebben opgeblazen. Dit speelde eind 17e eeuw, al na het vertrek van de Osmanen.
De Habsburgse keizer Leopold I dacht er goed aan te doen een groot deel van het Hongaarse grondgebied in Turkse handen te laten. Hij joeg daarmee de, vooral Rooms-Katholieke, magnaten tegen zich in het harnas.
Tijdens de Habsburgse tijd gebeurde er weinig met de burchten. Ook de Russen lieten zich er weinig aan gelegen. Pas de laatste jaren worden ze in hoog tempo gerenoveerd. Een kort, geenszins volledig, overzicht.
De burcht Diósgyör in Miskolc
Diósgyör is een burcht met een bijzondere geschiedenis. Hij fungeerde namelijk als huwelijkscadeau voor de koninginnen van Hongarije. Dit duurde tot 1526 (de invasie van de Turken).
De burcht Diósgyör was favoriet bij koning Lodewijk de Grote (14e eeuw) van Hongarije omdat hij aan de doorgaande route naar Polen lag. De koningin-moeder, Elizabeth Lokietkówna, was een Poolse prinses.
Ook Beatrijs, de vrouw van renaissancekoning Matthias, kwam graag in burcht. Na de renovatie zijn er, zeker in de zomer, vele spektakels te beleven. Diósgyör is een van de belangrijkste burchten & kastelen van Hongarije.
De burcht van Gyula
De pittoreske stad Gyula heeft een van de drie sterkste burchten van Hongarije. Recht tegenover de burcht staat het Almásy landhuis. In de tuin van het landhuis ligt het thermaalbad.
De burcht van Gyula is de laatste nog bestaande gotische burcht op de poesta van Hongarije. Met de huidige landsgrenzen staat hij tegen de Roemeense grens. Voor 1920, echter, stond hij midden in het land.
Samen met Eger en Szigetvár diende deze burcht als verdediging. Het mocht niet baten tegen de Turkse horden. In de zomer zijn er ridderspelen en dient de burcht als theater.
Het Almássy landhuis
Recht tegenover de burcht staat dit geweldige kasteel, kastély volgens de Hongaren. Wij noemen het misschien eerder een landhuis. Het eerste deel van het landhuis is begin 1700 gebouwd.
Het Almásy huis was belangrijk in het culturele leven van Hongarije. Het was halverwege de 18e eeuw het eerste landhuis met een eigen theater. De opa van de componist van het volkslied van Hongarije was er in dienst als muzikant.
Het Almásy landhuis is in 2016 gerenoveerd. Er zijn mooie interactieve tentoonstellingen die jong en oud zullen aanspreken.
Het aartsbisschoppelijk jachtslot in Hajós
Een belangrijk barok monument in Hajós is het aartsbisschoppelijk jachtslot Jókai. Het kreeg zijn nieuwe functie als museumkasteel in de herfst van 2010. Dit slot is een ‘must see’ tijdens uw vakantie in Hongarije.
Hajós (Hajosch in het Duits) werd in 1722 de eerste Duitse nederzetting op het bisschoppelijke terrein. Er woonden vooral Zwabisch Duitse kolonisten.
Het paleis van koning Mátyás
Het grootste en meest spectaculaire paleis van Hongarije staat in Boedapest in wijk I, de Burchtwijk. Het is het paleis van koning Mátyás Corvinus Hunyadi. Deze verlichte koning van Hongarije woonde in een kolossaal pand, strategisch op een heuvel geleden, aan de Donau.
In het paleis zit tegenwoordig het nationale museum van Hongarije. Als u in Boedapest bent zijn paleis en museum een aanrader. Naast het paleis vindt u in de Burchtwijk ook nog het Hálászbástya (Vissersbastion) en de stijlvolle Mátyás kerk. Als afsluiter is een bezoek aan koffiehuis Russzwürm ideaal.
Burchten & kastelen & landhuizen rondom het Balatonmeer
Vooral aan de noordkant van Balaton zijn een aantal burchten & kastelen die een bezoekje waard zijn. Of vanwege de schitterende vergezichten, of de ridderspelen en andere activiteiten, of gewoon vanwege de plek. We beginnen vlakbij het meer en gaan zo een eindje noordwaarts.
De burcht van Szigliget
De burcht van Szigliget is een mooie ruïne. Hij staat op een schiereiland, pal aan het Balatonmeer. Szigliget is een badplaats aan Balaton met een prettig rustig strandje. Het is een lekkere plek voor een mooie vakantiedag met de combinatie van zwemmen en een bezoek aan het kasteel.
Szigliget is populair bij schrijvers en dichters, juist door het uitzicht en de rust in het dorp. Uiteraard zijn er in de zomer veel festivals en marktjes.
Het Festetics kasteel
Het Festetics kasteel staat in het centrum van Keszthely, een badplaats op de zuidpunt van Balaton. Het is gebouwd door de graven Festetics en meer een paleis dan een kasteel.
Het Festetics paleis heeft een roemruchte geschiedenis. Een van de graven Festetics heeft er gewoon met een Engelse bruid die haar man in Monaco liet zitten. Pronkstuk van het paleis is de bibliotheek met meer dan 100.000 boeken.
De burcht van Sümeg en het kasteel van Sárvár
Sümeg is een burcht, 23 km ten noorden van het Balatonmeer. Sárvár is een kasteel dat, net als Festetics midden in de stad ligt. Beide zijn prima te bezoeken als u op vakantie bent bij het Balatonmeer.
Zoals zoveel burchten in Hongarije ligt ook Sümeg hoog. Het is een kleine, leuke ruïne om te bezoeken. Aan de voet van de heuvel is een arena waar ridderspelen zijn in de zomer. De burcht is in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van koning Béla na de invasie van de Mongolen.
Sárvár houdt het midden tussen een kasteel, een burcht en een landhuis.
De burchtwijk van Veszprém
Een paar kilometer van Balaton ligt de stad Veszprém. Dit een van de oudste steden van Hongarije. Veszprém wordt ook de “Stad der Koninginnen” genoemd, omdat Gizela, de vrouw van koning István, hier gekroond werd. De heilig verklaarde koning István was de eerste koning van Hongarije.
Veszprém was zijn lievelingsstad. In de burchtwijk bezoekt u het paleis van de bisschop, enkele kerken en musea. Er staat ook een fort, dat waarschijnlijk Frankisch is.
De Bory Burcht in Székesfehérvár
Bory is ook zo’n typisch kasteel dat het midden houdt tussen een kleine burcht en een landhuis. Het is een privé project van de kunstenaar Jenö Bory. Hij bouwde de burcht uit liefde voor zijn vrouw.
Bory beschouwde zijn burcht als een standbeeld in plaats van als een gebouw. Hij heeft de hele burcht eigenhandig ontworpen en gebouwd. Hij zag het kasteel als “een station in het experiment van beton”.
Langs de Donau staat uiteraard een aantal verdedigingswerken uit vroeger tijden. Sommige zijn duidelijk zichtbaar voor iedereen. Andere liggen compleet in het verborgene.
Het Fort van Visegrád
Het Fort van Visegrád ligt strategisch en torent hoog boven de Donau uit. Visegrád is Slavisch voor ‘Hoge Burcht’. Slavische kolonisten hebben zich er gevestigd op de restanten van een Romeinse burcht. Visegrád ligt halverwege Boedapest en Esztergom in de Donauknie.
De bouw van het fort begon in 1250. De hoogtijdagen van het fort waren tijdens de regering van koning Mátyás. Hij bouwde aan de voet van de rots een paleis met 350 kamers en een met rood marmer versierde fontein.
Fort Monostor
Fort Monostor, of Fort Sandberg, is vrijwel onzichtbaar terwijl het toch 70 hectare groot is. Het staat in Komárom aan het begin van de Donauknie. Het is gebouwd door de laatste keizer van het Oostenrijkse keizerrijk.
Monostor is de grootste vesting uit de vroegmoderne tijd in Midden-Europa. De bouw duurde zeker 20 jaar. Helaas was het fort bij opleving achterhaald door modernere technieken van oorlog voeren. Vanaf het land en het water is het fort haast niet te zien.
Het Esterházy paleis in Pápa
De Esterházy familie was een rijke en belangrijke familie in het oude Hongarije. Ze bezaten meerdere landhuizen en paleizen in het land. Het paleis in Pápa was hun belangrijkste woonstee. Het werd vanaf 1783 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse burcht.
Het paleis staat centraal in de stad en heeft 100 hectare Engelse tuin. Niet ver van het paleis is een originele blauwververij, een van de oudste in Europa. Hij is gesloten en is nu museum, maar hij zou nog kunnen werken.
Paleis Fertőd-Esterházy
Het grootste en meest weelderige Esterházy paleis is zonder twijfel paleis Fertőd-Esterházy. Dit paleis, bij de grens met Oostenrijk, is gebouwd om de keizer naar de kroon te steken. Dit tot grote ergernis van keizerin Maria-Theresia. Ze liet bij haar eerste en enige bezoek een deel van het paleis opblazen.
Het Esterházy paleis in Eisenstadt
Eisenstadt ligt ongeveer op de grens van Oostenrijk en Hongarije. De Hongaarse naam van de hoofdstad van Burgenland is Kismárton. Als u in de buurt van de grens bivakkeert, raden we u een bezoek aan dit Esterházy paleis absoluut aan.
De wijnkelder is een van de grootste en oudste op het continent. Er een een mooie tentoonstelling over Haydn. En de geschiedenis van het geslacht Esterházy wordt verteld aan de hand van het leven van Melinda Esterházy.
We zijn in het oosten begonnen met onze tour langs de burchten & kastelen van Hongarije en we gaan langzaam weer die kant op. Het oosten van Boedapest ligt een klein paleis in het dorpje Gödöllö. Dit was het favoriete paleis van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi.
Het Sissi-paleis in Gödöllö
Het paleis van keizerin Sissi is na Versailles het grootste barokke paleis van Europa. De keizerin kwam graag in Gödöllö om aan het hofleven in Wenen te ontsnappen. Nadat Sissi in 1898 stierf, kwam er een abrupt einde aan het hofleven op het paleis.
De keizer zelf kwam er niet veel. Als hij er was, ontving hij Hongaarse edelen en de marionettenregering. Sissi probeerde juist de harten van de Hongaren voor zich te winnen, wat haar goed lukte.
De roversburcht van Kisnána
Een eindje verder naar het oosten, tussen Eger en Gyöngyös in, vinden we een van de kleinste burchten & kastelen. Het eerste deel van het kasteeltje werd halverwege de 15e eeuw gebouwd. Het diende als protectie tegen de woeste Mongolen.
De laatste eigenaar was een heuse roverhoofdman. Hij roofde een vermogen bij elkaar en die schat ligt, volgens de overlevering nog altijd in de burcht verstopt. Een bezoekje aan Kisnána levert een leuk uurtje rondkijken op aan de voet van de Mátra.
De burcht van Eger
Aan de westkant van het Bükk Nationale Park ligt de stad Eger. Midden in het centrum staat de Burcht van Eger. Dit is wel weer een echte burcht. Hij heeft met name in de 16e eeuw in de gevechten tegen de Turken een belangrijke rol gespeeld.
Dankzij István Dobó en zijn krijgers bleven de burcht en de stad in handen van de Hongaren. Hier ontstond de legende van de stierenbloedwijn, de smaakvolle rode wijn uit de contreien rondom Eger. De Burcht van Eger is een highlight op vakantie in de wijnregio van Eger en Tokaj.
Het De La Motte kasteel in Noszvaj
Noszvaj is een dorpje in de buurt van Eger. Het De La Motte kasteel is er eind 18e eeuw gebouwd en heeft diverse eigenaren gekend. Het kasteel is meer een groot landhuis. In het kasteel ziet u een interactieve tentoonstelling. Park en kasteel zijn in een bezoek van een uur of twee prima te doen.
Het L’Huillier-Coburg paleis in Edelény
Het is zeker een van de mooiste namen voor de burchten & kastelen in Hongarije en ook het prima opgeknapte paleis zelf mag er zijn. Het staat in een dorpje en eerlijk gezegd vraagt iedereen zich af wat zo’n paleis in dit dorpje doet.
Enfin, dat is een lang verhaal; de eerste eigenaar was een Franse generaal. Hij kreeg het cadeau van de Transsylvaanse prins Ferenc Rákoczi II. Helaas is ook dit prachtige paleis tijdens de Koude Oorlog uitgewoond door het Russische garnizoen. De 3D-film is een aanrader.
De burcht van Regéc
Diezelfde prins Rákóczi groeide op in een burcht in het noordoosten van Hongarije, net even ten zuiden van het Zemplén natuurgebied. De burcht van Regéc stamt uit de 14e eeuw. Meer dan 300 jaar geleden opgeblazen door de Habsburgers, is dit kasteel de laatste jaren gerenoveerd.
Via een interactieve tentoonstelling komt u erachter waarom er juist op deze plek een burcht verrees. En hoe het ze gelukt is de materialen de heuvel op te krijgen.
Er zijn ongetwijfeld nog meer burchten & kastelen in Hongarije die deel uitmaken van de cultuur. Die voegen we later toe als we ze bezocht hebben. Bij veel van hen zijn ook thermaalbaden, zoals in Gyula, een ideale combinatie. In de buurt van Balaton duikt u zo even het meer in, of in de koelte van een abdij. Het is vakantie ten slotte.