Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

De wijnregio Eger – Tokaj beslaat het noordoosten van Hongarije. U logeert hier in de twee belangrijkste wijngebieden van het land. Daarnaast wordt u bedeeld met een overvloedige hoeveelheid natuur met maar liefst drie nationale parken.

Cultuur- en architectuurminnaars komen aan hun trekken in barokke stadjes en bij overdadige paleizen en kastelen. Dat maakt de wijnregio Eger – Tokaj een prachtig vakantiegebied.


De geneugten rondom Miskolc en Lillafüred

Betoverend Eger

http://www.hungariahuizen.nl/hongarije/auto-huren/

De basiliek is een echte blikvanger in Eger

Eger ligt centraal in deze regio. De stad heeft een fascinerende geschiedenis met een onverwachte charme en een respectabele hoeveelheid wijngaarden.

Hier wandelt u over geplaveide straatjes tussen barokke gebouwen, gadegeslagen door een van de belangrijkste kastelen uit de Hongaarse geschiedenis.

Want dit stadje is vooral bekend vanwege het manhaftige gevecht van de inwoners tegen de Turkse aanvallers.

In 1552 werden 60.000 Osmanen door 2000 inwoners tegengehouden. Helaas kwamen ze in 1599 terug, overwonnen het kasteel en hielden de hele regio bijna 100 jaar bezet.

Het Dobó plein

wijnregio Eger - Tokaj 02

Standbeeld van Dobó voor de Minorietenkerk

Overblijfselen uit de Turkse tijd zijn de minaret en het Turkse badhuis.

Het hart van de stad is echter het Dobó plein, vernoemd naar István Dobó die de inwoners in 1552 naar de overwinning leidde. Op dit plein staat ook de fotogenieke barokke minorietenkerk.

Het kasteel torent achter het plein er bovenuit uit.

Wijn

uitpuffen hapje drankje

uitpuffen met een hapje en een drankje

Boven al het andere is Eger natuurlijk bekend door de Stierenbloedwijn, de Egri Bikavér. Rondom de stad zijn meer dan 300 wijngrotten.

Als u gaat kijken en proeven, raden wij u een bezoek aan de Mooie Vrouwen Vallei aan. Het is leuk om te zien hoe tipsy toeristen en lokale wijnmakers onder het genot van een goed glas elkaar prima begrijpen.

De jongste ster aan het wijnfirmament is een witte cuvee. Deze gaat een waardige metgezel worden van de paars-rode Stierenbloedwijn.

Schrijver Gézá Gárdonyi

Gárdonyi huis

Het Gárdonyi huis

Een van de belangrijkste Hongaarse schrijvers, Gézá Gárdonyi, heeft lang in Eger gewoond en is er ook gestorven.

Zijn beroemdste boek, de Sterren van Eger, is enkele jaren geleden verkozen tot meest populaire boek in de Hongaarse literatuur.

Direct achter het kasteel staat zijn residentie met een indrukwekkende collectie boeken. Er is zelfs een planeet naar hem vernoemd die in 4,97 jaar rondom de zon draait.

Bezienswaardigheden in de wijnregio Eger – Tokaj

Plafondschildering barok lyceum

Plafondschildering uit de barok in het lyceum

Het István Dobó kasteelmuseum met verschillende tentoonstellingen:

  • Het gotische bisschoppelijke paleis met de geschiedenis van het kasteel.
  • De Heldenhal ter ere van de verdedigers uit 1552.
  • De Kazamaták, gangen onder het kasteel.
  • Romaanse en gotische ornamenten.
  • De gerenoveerde ruïnes van de romaanse, gotische en laatgotische kathedraal.
  • Gevangenismuseum waarin vrij expliciet wordt uitgelegd welke middelen voor vernedering, executie en marteling vroeger gebruikt werden.
  • Schilderijen uit de periode 1600 – 1900.
  • Wassen beeldententoonstelling.

De Camera Obscura

Spioneren Camera Obscura

Spioneren met de Camera Obscura

Deze gezellige barokstad heeft een lange geschiedenis in astronomie. Dit komt vooral naar voren in het lyceum.

Op het dak staat de Specula, een sterrenwacht die ook gelijk als spionage-instrument fungeert. Behalve het bestuderen van de sterren kun je er namelijk ook heel goed mee in het centrum van de stad loeren.

De Specula is ontworpen door Miksa Hell en werd in 1776 geopend. Hij is ook de naamgever van een maankrater en een kleine planeet: 3727 Maxhell.

Er is zelfs een planeet naar de stad vernoemd: de 3103 Eger, ontdekt door de Hongaarse astronoom Miklós Lovas en er is een krater op Mars vernoemd naar de stad.

  • Voor een bezoek aan dit gebied is een auto huren een ‘must’ als u met het vliegtuig komt. Tenzij u een geoefende fietser bent.
Uitzicht Bükk

Uitzicht over Bükk vanaf de Millenniumtoren in Szilvásvárad

Eger is logischerwijs een van de twee centrale punten van deze regio. Rondom deze prachtige barokstad valt een heleboel te beleven en te ontdekken. U verblijft hier aan de oostkant van het Bükk nationale park.

Uitstapjes richting de Szalajka-vallei in Szilvásvárad, of naar een van de thermaalbaden zijn prettige vakantiebestedingen. Wandelen kan uitstekend aan de zuidkant van Bükk.

De Rotsenroute voert u langs enkele bijzondere wonderen der natuur. Vergeet dus vooral uw camera niet.

Miskolc, stad op de grens

Milieuvriendelijk karten

Milieuvriendelijk karten op hoog niveau

Miskolc is de grootste stad in de wijnregio Eger – Tokaj. Ze ligt op de scheiding van heuvels en de Grote Hongaarse Laagvlakte, de poesta. In het centrum is een goede winkelstraat met bakkers, koffietentjes en lokale winkeltjes.

De echte hoogtepunten van deze stad zijn de pas gerenoveerde Diósgyöri Burcht en het grottenbad Miskolctapolca. Daar is sinds kort het Avalon Avonturenpark bijgekomen. Hier gaat u karten op de eerste officiële elektrische kartbaan van Europa.

Tokaj en de Wijn der Koningen

Wie Tokaj zegt, zegt Aszú. In dit deel van de wijnregio Eger – Tokaj is wijn veel meer dan slechts een consumptiegoed. Hier staat wijn voor cultuur en is Tokaj het centrum van het culturele leven.

Tokaji Aszú

Aszú druiven

Aszú druiven in wording

Zodra de naam genoemd wordt, verstommen de stemmen, gaan de hoofden omhoog en is er volle concentratie. De Hongaren en echte wijnkenners waarderen complimenten en verafschuwen elke vorm van kritiek.

De reputatie van de Aszú stamt uit de Middeleeuwen en is onverminderd hoog.

Aszú is Hongaars voor ‘uitgedroogd’. De Aszúwijnen worden geproduceerd met druiven die door een lange droge herfst en de edelschimmel Botrytis Cinerea zijn aangetast en uitgedroogd.

Deze overrijpe druiven worden pas geplukt als ze grauw en ingedroogd zijn. Hierdoor ontstaat een sterke, geurige wijn.

 

Dansen wijn op hoofd

Dansen met de wijn op je hoofd

De Aszú, ook wel vertaald als ‘stroopachtig’, heeft een goudbruine kleur en een kruidige, honingzoete smaak. Het is een zware wijn die meestal bij het dessert gedronken wordt.

Slechts een op de drieduizend druiven is “aszú”. Deze druiven staan alleen op hellingen tussen de 130 en 250 meter hoog. Er zijn jaren dat er door het weer geen Aszúwijnen gemaakt kunnen worden.

Millennium wijnkelders

Sint Wijn

“Sint Wijn”, dat zegt genoeg

Na de omwenteling in 1989 ging het een tijdje minder goed met de wijnproductie. Maar ter ere van het millennium werd de Szerelmi wijnstraat gebouwd aan de voet van de Kopasz heuvel. Op deze hellingen worden al eeuwenlang druiven gecultiveerd. De eeuwenlange geschiedenis maakt de wijnen uit de wijnregio Eger – Tokaj extra bijzonder.

Zout

wijngaarden

wijngaarden zover het oog strekt

Tokaj ligt op het kruispunt van de rivieren Bodrog en Tisza. De eerste vermelding was als ‘Körév’ (stenen veerboot) uit de tijd van koning Géza I in 1067. De doorwaadbare plaats in de Tisza was waarschijnlijk ten noorden van de huidige brug.

De stad had een belangrijke rol in de distributie zout uit de mijnen van Mármaros en Transsylvanië, dat toen nog bij Hongarije hoorde.

Zout werd via de weg en de rivier vervoerd en opgeslagen in Tokaj, waar ook het koninklijke zoutkantoor gevestigd was. Een andere belangrijke zoutroute liep via Debrecen over de poesta naar Boedapest.

De brug

Blik Tisza

Blik op de Tisza

Vlakbij de brug over de Tisza heeft u een mooi uitzicht op het indrukwekkende barokke Rákóczi-Dessewffy kasteel. De eerste brug over de Tisza stamde uit de 16e eeuw. Hij werd na vernietiging in een veldslag in 1556 herbouwd in opdracht van Maria Theresa, aartshertogin van Oostenrijk en koningin van Hongarije.

Die brug ging verloren tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1849 en in 1896 herbouwd. De huidige brug kwam gereed in 1961.

De hoofdstraat

Orthodoxe kerk

De Orthodoxe kerk werd opgericht door Griekse en Russische handelaren

In de hoofdstraat (Derék utca) vindt u verschillende kleine, gemoedelijke winkeltjes, een restant van de feodale marktstad.

Op het centrale plein ziet u de katholieke kerk en de gereformeerde kerk en het voormalige legerhoofdkwartier. Verder staan hier een beeld van koning István en de Bacchus fontein.

De Rákóczi wijnkelder is een belegen getuige van de oude geschiedenis van Hongarije.

 

Prins Ferencz Rákóczi

Prins Ferencz Rákóczi

Een eindje verderop staan Griekse koopmanshuizen uit de 18e eeuw. Een van hen is tegenwoordig het Tokaj Museum. Uiteraard gaat het hier over druiven en wijn, maar er valt ook een collectie religieuze kunst te bewonderen

De orthodoxe kerk is opgericht door Griekse en Russische kooplieden. De Russische tsaren vestigden zelfs een militaire post in de stad om toezicht te houden op de productie en verscheping van de wijn naar Rusland.

Klooster

Hegyalja

De Hegyalja is een sfeervol heuvellandschap

Aan het eind van Derék utca ziet u aan de linkerkant het Pauliten klooster. De vroegere noordpoort van de stad zou evenwijdig hebben kunnen lopen met het gebouw. Dit was de oude stadsgrens met als enige gebouwen er nog buiten het Bercsényi landhuis en het rooms-katholieke ziekenhuis.

Als u daar voorbij wandelt, komt u bij de verlaten Patkó (hoefijzer) mijn.

Het kasteel

wijn wat de klok slaat

Het is alles wijn wat de klok slaat

Het Tokajer kasteel kreeg een belangrijke rol na de vernietigende nederlaag van het Hongaarse leger tegen de turken in 1526.

Hongarije werd opgesplitst in drie delen en het kasteel beleefde een bloeitijd gedurende de gehele bezettingsperiode van bijna 150 jaar. Het veranderde meerdere malen van eigenaar tot het in 1646 in eigendom kwam bij de familie Rákóczi, die meerdere kastelen bezat.

Tegenwoordig staat er nog één muur op de oever van de Bodrog. Op de plaats waar eens het kasteel stond, is nu de Joodse begraafplaats.

De onafhankelijkheidsstrijd

Wijnstraten genoeg

Wijnstraten genoeg in Hongarije

Het kasteel van Tokaj had ook een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Habsburgse dynastie.

Het werd door prins Ferenc Rákóczi II terugveroverd op de pro-Oostenrijkse soldaten in 1705. De prins gaf Sámuel Patay, de beheerder, opdracht het af te breken. Nog steeds weet niemand wat zijn diepere beweegredenen waren.

Het was overigens wel deze prins die de Aszú introduceerde aan het Franse hof en haar de naam ‘Wijn der koningen’ bezorgde.

Nationale parken

burcht Boldogköváralja

Boldogköváralja schurkt tegen de Zemplén aan

De wijnregio Eger – Tokaj is gezegend met twee nationale parken en een schitterend natuurgebied. Deze laatste heet in de volksmond ‘Klein Zwitserland’.

Aan de oostkant van Eger ligt het Bükk nationale park. Dit beukenwoud is de thuisbasis van bijna 200 soorten uilen, vele andere vogelsoorten en een waanzinnige hoeveelheid vlinders en insecten.

Aggtelek ligt tegen de Slowaakse karst aan. Hier duikt u onder de grond voor een toer langs druipsteengrotten.

Paus Johannes Paulus II Hollóháza

Paus Johannes Paulus II in Hollóháza

De Zemplén is een van onze persoonlijke favorieten. Op korte afstand van elkaar vindt u hier landhuizen, burchten en wandelroutes met als hoogtepunt de porseleinfabriek van Hollóháza.

Aan de westkant van deze fascinerende vakantieregio kunt u een prachtig rondje aan de zuidkant van de Mátra maken. U ontdekt een compleet ander gebied.

Thermaalbaden in de wijnregio Eger – Tokaj

Bogács knusser

Bogács is minder fancy maar wel veel knusser

Vulkanisch thermaalwater komt in Hongarije op sommige plaatsen zo uit de grond stromen. Ook in de wijnregio Eger – Tokaj zijn vele bronnen. Vandaar de bijna 40 thermaalbaden in dit gebied. De meeste beschikken over binnen- en buitenbaden, kuurbaden, zwembaden, glijbanen en kinderbaden.

Eger zelf heeft een thermaalbad, maar rondom de stad zijn er ook verschillende. Een van de nieuwste is de Romeinse Lusthof van Demjén. De twee meest bijzondere zijn de zoutrots van Egerszalók en het grottenbad Miskolctapolca.

wijnregio Eger - Tokaj 03

Het L’Huillier-Coburg paleis in Edelény

In Tiszaújváros staat een enorm aquapaleis met thermaalvoorzieningen. Voor wie liever van wat meer rust geniet, raden wij het kleinere en sympathiekere Bogács aan. Ook de Matyó-stad Mezökövesd beschikt over een flink thermaalbad.

De wijnregio Eger – Tokaj is puur genieten van rust, ruimte en frisse lucht. Het leven gaat gemoedelijk zijn gangetje met als hoofdbestanddelen wijn en goulash.

Op vakantie in Hongarije krijgt u hier minstens zoveel mogelijkheden voor een gevarieerde vakantie als in Boedapest of bij het Balatonmeer. De gerenoveerde kastelen Diósgyör en L’Huillier-Coburg zijn een ‘must see’ en voor wandelaars, wijnliefhebbers en ornithologen is deze regio een feestje.

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten