Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

Hongarije is een fantastisch en gevarieerd vakantieland. Maar, toegegeven, wij zijn misschien een beetje bevooroordeeld. Daarom hebben we een tiental toeristische tips verzameld. Zodat u een daverend succes maakt van uw vakantie. Want, hoe verder weg van de massa, hoe leuker het land.

toeristische tips hongarije 01

Spotprijzen in de horeca zodat u ook bij thuiskomst nog lacht

Toeristische Tip 1: De vakantie blijft zeer betaalbaar

Deze tip is van alle toeristische tips echt een daalder waard. Net als uw euro.

Zeker buiten de steden. De vakantiehuizen in Hongarije zijn vele malen goedkoper dan in Frankrijk of Italië. Maar ook het dagelijks leven scheelt u behoorlijk in uw portemonnee.

Voor een tientje per persoon gaat u een prima hapje eten. En dat is inclusief de koffie en het toetje. Zo blijft een hapje eten leuk en gezellig voor de hele familie.

Probeer dat maar eens aan de Rivièra  of aan de Spaanse Costa’s. Kortom: het leven in het charmante Hongarije is goed & goedkoop. Dat betekent optimaal en luxe vakantie vieren zonder zorgen.

Tip 2: Mediterraan warm op vakantie

Het klimaat van Hongarije is het beste te vergelijken met dat van Toscane: mediterraan lekker. Zeker bij het Balatonmeer en het Tiszameer kunt u een fantastische strand- en watersport vakantie beleven.

En zelfs bij deze meren profiteert u van bodemprijzen in de horeca. Ook in het westen van het land, in de regio Romeins Pannonia, beleeft u een charme als in de Dordogne. Dat is Hongarije; de charme van de Dordogne met Toscaanse temperaturen. Ook een van de beste toeristische tips.

toeristische tips hongarije 02

De zonnebloem is hét nationale symbool van Hongarije

Tip 3: De mooiste hoofdstad van Europa

Eat your Heart out, Parijs. De hoofdstad van Hongarije, Boedapest, is hard op weg om Parijs in te halen als meest gewilde stad voor een stedentrip. En dat heeft met veel meer te maken dan alleen de lage prijzen voor overnachtingen, eten en drinken en OV. Voor senioren is het OV trouwens helemaal gratis. Gewone stervelingen kopen het beste een Budapest Card voor één of drie dagen.

De superlatieven om Boedapest te beschrijven schieten continu te kort. Het aantal Hot Spots is eindeloos.

Boedapest biedt 200 musea, Werelderfgoed, het grootste parlement van Europa, de Nationale Galerie en 80 thermale bronnen waar de prachtigste zwembaden op zijn gebouwd. De Koningin van de Donau verwelkomt u met open armen. Met de Budapest Card krijgt u overigens bij veel musea 20% korting.

toeristische tips hongarije 04

Het volstrekt unieke vissersbastion

Toeristische Tip 4: Waanzinnige evenementen

Hongarije is de thuisbasis van een aantal prachtige, wereldwijd bekende evenementen. Enkele daarvan zijn in Nederland zeer populair. Toeristische tips:

Daarnaast zijn er in de herfst vele festivals om de druivenoogst te vieren. Daarna zijn natuurlijk in het hele land wijnfestivals. In veel van de gerestaureerde burchten maakt u in de zomer en in de weekenden ridderspelen en boogschutter wedstrijden mee.

Tip 5: Hongarije actief

Hongarije is een excellent land voor een luie strandvakantie. Het Balatonmeer en het Tiszameer lenen zich daar uitstekend voor.

Ook de actieve vakantieganger voelt zich thuis in Hongarije. Met bijna 11.000 km wandelpad is wandelen een ideetje voor meerdere Hongarije vakanties. U maakt kennis met boeiende lange afstand wandelroutes. Er zijn spectaculaire wandelingen, zoals de Rotsenroute en de vulkanische toppen van de Börzsöny.

Mountainbikers kunnen zich uitleven in de nationale parken. Flinke stukken fietsen kan op veilige fietsroutes rondom Balaton en het Tiszameer. Ook in Boedapest komen steeds meer fietsroutes. U kunt u bij veel metrohaltes gewoon even een fiets meenemen voor paar uur.

Op het Tiszameer mag u met speedboten en jetski’s varen. Er zijn mogelijkheden te over voor zeilen, kitesurfen en wakeboarden. Bijna elke badplaats bij het Balatonmeer heeft een jachthaven. Jaarlijks doen duizenden zwemmers mee aan de zwemwedstrijd over het Balatonmeer in juli. En wat dacht u van kanovaren op de Donau of de Tisza? Ook komen er steeds meer golfbanen.

hongarije 07

Racen met jetski’s mag op het Tiszameer

Tip 6: Het grootste warmwatermeer van Europa

Inderdaad, het Balatonmeer. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit heel Europa. Balaton wordt ook wel de “Hongaarse Zee” genoemd. Voor veel Hongaren is het nog altijd hun favoriete bestemming. Het Balatonmeer is vanuit Boedapest prima te bereiken met de auto. Ook de trein stopt in bijna elke badplaats.

Toeristische tip: Balaton is hot

Letterlijk en figuurlijk zelfs. Het klimaat is net zo mediterraan als dat van de Spaanse Costa’s, de Turkse zuidkust en het warmbloedige Griekenland. Alleen, de prijzen zijn een stuk aangenamer in Hongarije. De stranden op de zuidoever zijn populair bij gezinnen met kinderen. Het water wordt namelijk pas ver in het meer wat dieper.

De boulevards en jachthavens zijn flink opgeknapt en gemoderniseerd. Badplaatsen als Siófok en Balatonfüred zijn echte uitgaanscentra met charmante boulevards, cocktailbars en feesttenten.

Populaire badplaatsen bij Balaton

De grootste stad bij Balaton is Siófok op de zuidoever. Deze badplaats is populair vanwege haar 17 km lange strand. Er zijn Dance Clubs en bars met goede programma’s. Een van deze clubs was het startpunt in de carrière van DJ Tiësto. Zamardi is in juli the place to be voor het internationale Balaton Sound festival.

Op de noordoever is Balatonfüred de belangrijkste badplaats. Hier staat onder andere het Annagora Aqua & Wellness park.

Daarnaast hebben we natuurlijk Keszthely. Behalve enkele stranden, heeft deze stad ook een mooi historisch centrum.  Een van de mooiste paleizen van Hongarije staat in Keszthely: het Festetics kasteel. Zowel binnen als in de kasteeltuin zijn vaak klassieke concerten.

Stranden

De zuidoever heeft echt lange stranden. Bij Siófok ligt 17 km, maar ook verder naar het zuiden liggen lange grasstranden. Enkele daarvan zijn gratis toegankelijk. Aan de andere kant, u betaalt echt niet de hoofdprijs bij een betaald strand.

Op de noordoever wordt veel ruimte ingenomen door campings met af en een strand daar tussen. De noordoever is ruiger en heuvelachtiger. Het is een oud vulkaanlandschap. Dat ziet u zeker goed terug in het Balaton Hoogland Nationale Park.

Het schiereiland Tihany leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. Ook een bezoek aan de mooie abdijkerk op de top is een aanrader. Het uitzicht over Balaton is fenomenaal. Vanaf Tihany kunt u met de pont naar de overkant.

toeristische tips hongarije 08

Zwemmen in het Balatonmeer is een fantastische ervaring in de zomer

Toeristische Tip 7: Woeste en gevarieerde natuur

Hongarije heeft 10 nationale parken, 36 beschermde landschappen en 142 beschermde natuur gebieden. De bekendste daarvan is zonder twijfel de Hortobágy poesta, of Grote Hongaarse Laagvlakte. Daar vindt u  vogelkolonies, poestacowboys (csikós) en hun paardenshows en inheemse flora.

De variatie in het natuurschoon zit in de afwisseling tussen droog en nat en vlak en heuvelachtig. U vindt in Hongarije venen, moerassen, wetlands, bossen en graslanden. Daarbij staan vaak moderne bezoekerscentra, zoals het Tiszameer Ecocentrum.

Een van de meest gevarieerde parken is Balaton Hoogland. Dit ligt een eindje van de noordoever van het meer. Het bestaat uit verschillende natuurgebieden, waaronder Kis-Balaton (Klein-Balaton). Dit is een moerasachtig gebied waar zo’n 150 vogelsoorten nestelen. De zilverreiger is hier een voorbeeld van.

U kunt onder begeleiding het vogeleiland Kanyavár bezoeken. Een unieke ervaring hier dichtbij is het buffelreservaat Kapolnapuszta.

De druipsteengrotten van Aggtelek

Aggtelek ligt in de Gömör-Torna Karst regio. Dat is in het noordoosten van Hongarije in de Eger – Tokaj wijnregio. Aggtelek is een gebied met uniek natuurlijk en cultureel erfgoed. De ondergrondse natuurlijke schatten, de druipsteengrotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst staan op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Vlakbij, in het dorpje Sajoszentpéter, bezoekt u het grootste boek ter wereld.

Toeristische tip: de beukenwouden van Bükk

Honderdduizenden bezoekers uit Hongarije en de rest van de wereld bewonderen elk jaar de grillige kalksteenvormen, grotten, canyons en markante rotsen van Bükk. Tel daar de vele bijzondere vogel- en vlindersoorten bij op en natuurfotografen halen hun hart op.

hongarije 11

De Csikós (Hongaarse cowboys) zijn er in vele soorten, maten en klederdracht

Tip 8: Hongarije paardenland

Wie de edele viervoeters een warm hart toedraagt komt automatisch in Hongarije uit. Paardrijden zit de Hongaren in het bloed. Een van onze speciale toeristische tips voor de echte ruiters. Er zijn beroemde stoeterijen (zoals de Lippizaners in Szilvásvárad) en de wervelende paardenshows benemen u de adem.

De Hongaren stammen uit de grassteppen van Centraal-Azië. Daarvandaan zijn ze een dikke 1000 jaar geleden in het Karpatenbekken terechtgekomen. Een paard is voor een Hongaar als een fiets voor een Hollander. Voor de Hongaren was het paard het vervoermiddel bij uitstek. Daarmee hadden ze een forse voorsprong op de andere volken tijdens hun trektocht naar het westen.

Tip 9: Volfruitige wijnen

Het vocht stroomt rijkelijk in Hongarije. Geheelonthouders moeten sterk in hun schoenen staan. Het bier smaakt perfect. Voor een eurootje snoept u vaak al van een halve liter op het terras. De wijnbouwcultuur hebben ze van de Romeinen overgenomen. En de nationale keelverschroeier heet pálinka. De lekkerste komt van de zandgronden rond Kecskemét. Ze wordt gestookt van abrikozen.

Hongarije kent 22 wijnregio’s. De bekendste liggen in het noordoosten. De wijnranken rondom de barokke stad Eger leveren de beroemde Stierenbloedwijn, de Egri Bikavér. Ook de Tokajer Aszú, de Wijn der Koningen, komt uit het noordoosten. Absoluut een van de smakelijkste toeristische tips uit dit lijstje.

De stierenbloedwijn smaakt het beste bij een goede biefstuk. De Tokajer is perfect bij vis.

toeristische tips hongarije 16

Toscaans tafereeltje in de ondergaande zon over de wijngaarden bij Eger

Toeristische tip 10: Weelderige architectuur

Hongarije’s eigen variant van de Jugendstil heet Secessie. Fraaie voorbeelden van deze sierarchitectuur van rond 1900 vindt u in poestastad Kecskemét . Ook Szeged, de bakermat van de kruidige Picksalami, kent mooie panden. De grote bouwmeester van deze stijl was Ödön Lechner.

Weelderige paleizen
Tijdens de Dubbelmonarchie met Oostenrijk van 1867 – 1918 verrezen aan weerszijden van de grens prachtige landhuizen. Adellijke families als de Esterházy’s en andere grootgrondbezitters ontvingen er hun gasten.

Na 1918 volgde een langdurige periode van verval. Veel paleizen en burchten zijn ondertussen gerestaureerd. Bezoekt u vooral het paleis van keizerin Sissi in Gödöllö, de fantastisch gerestaureerde burcht Diósgyör in Miskolc en het smaakvolle L’Huillier-Coburg paleis in Edelény.

Naast deze toeristische tips bent u als muziekliefhebber goed op uw plek in Hongarije. Van opera en symfonische muziek tot jazz, pop en volksmuziek, Hongaren zijn van alle muziekmarkten thuis. Zeker de festivals in Boedapest en bij Balaton zijn van internationale allure. De meeste aandacht van de toeristen gaat toch uit naar de opwindende klanken die de mannen met de zwarte snorren uit hun viool toveren.

Waar wacht u op? Genoeg te doen voor elk wat wils in Hongarije. Zeker aan de hand van deze toeristische tips.

Om alvast in de stemming te komen voor deze toeristische tip hieronder een korte video met de mooiste plekjes in Boedapest. Of bekijk andere regio’s.

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten