Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

De regio Poesta en Tiszameer beslaat het zuidoosten van Hongarije. En wie Hongarije zegt, zegt poesta. Niet voor niets is de Hortobágy poesta een van de meest aansprekende landschappen van Europa.

En het Tiszameer is een variatie van baaien, stille rivierarmen en eilandjes. Het kent een rijke vis- en wildstand. Daarnaast wonen er indrukwekkende kolonies vogels. De mix van strand, natuur en wildleven maken van deze regio fascinerend vakantieterrein.

De (Hortobágy) Poesta

Laten we beginnen met de geneugten van de poesta. De poesta is het ruige herdersland van Hongarije. De Hongaarse cowboys (csikós) laten hun zwepen knallen. De grijze Marha koeien knabbelen aan het stugge steppegras. En de Rácka schapen grazen rond de karakteristieke reigerputten.

De poesta is het steppelandschap ten oosten van de Donau. Het is het vlakste deel van Hongarije. Onderdelen van de poesta zijn het Hortobágy, het Kiskunság nationale park en de Bugac poesta. Ook het Körös-Maros nationale park wordt tot de Hongaarse poesta gerekend. De Hongaarse variant, puszta, betekent trouwens letterlijk “leegte”. Op de poesta reikt uw blik tot de horizon; een imponerend gevoel van onmetelijkheid.

regio poesta en tiszameer 10

Pauze voor paard en cowboy

Eindeloze horizonten

De poesta van Hongarije is het grootste aaneengesloten grasland in Europa. De Hongaren noemen het de Nagy Alföld, of Grote Laagvlakte. De Tisza stroomt als een levensader door dit droge gebied. Dit is het Hongarije van het zorgeloze leven en de eindeloze horizonten. Eenzame herders in blauwe broeken en met zwartgerande hoeden drijven kuddes runderen voort.

In het Hortobágy nationale park trekt u het hart van Europa in. ’s Zomers zorgt de zinderend hete lucht boven de eindeloze steppe voor fata morgana’s. U bent in het land van de herders, het thuisland van de goulash. De herders hoeden tegenwoordig ook kuddes Przewalskipaarden, die van levensbelang zijn voor de begrazing.

Uniek vogelgebied

De Hortobágy poesta is de grootste steppe ten westen van de Oeral. Het is unieke natuur, alleen te vergelijken met de Amerikaanse prairie en de Siberische steppen. Begrazing is voor de Hongaarse poesta, net als voor de prairies, van absolute noodzaak. De regio Poesta en Tiszameer is met 340 vogelsoorten een van de belangrijkste vogelgebieden van ons continent.

Dat is slechts ten dele te danken aan de poesta zelf. Ooit werden er namelijk enorme visvijvers aangelegd. Het zijn de grootste vismeren van Europa. Voor de vaste bewoners is het natuurlijk het hele jaar door visfeest. In de herfst en het voorjaar komen er veel trekvogels bij. Hoogtepunt is de trek van de kraanvogels in de herfst.

De vismeren zijn goed te bezoeken. U kunt met de trein naar de Hortobágy poesta vanuit Boedapest. Vanaf station Hortobágyi Halásztó kunt u met een smalspoortreintje voor een paar euro tussen de vismeren door rijden. De trein rijdt tussen 10.00 en 16.00. Uiteraard kunt ook gaan wandelen of fietsen. Dit gebied is bezaaid met uitkijktorens om de vogels te bewonderen.

regio poesta en tiszameer 13

Met de trein de Hortobágy poesta op

Afgesloten

Grote delen van de Hortobágy poesta zijn echt afgesloten, of alleen met gids te bezoeken. Dat is jammer, maar begrijpelijk. Een rondrit met paard en wagen, een paardenshow, of een rit te paard geeft u echter toch een prima indruk van de weidsheid van het landschap van Poesta en Tiszameer.

Een goed boek over de Hongaarse poesta is de Nature Guide to the Hortobágy and Tisza River Floodplain. Het boek gaat in op de natuur, het ontstaan en de cultuur van deze Europese steppe. Er staan ook wandel-, fiets- en autoroutes in.

regio poesta en tiszameer 14

Een vaste bewoner van de Poesta; het Marha rund

Charmante steden

In de laagvlakte gaat het om meer dan landelijke idylle. Er zijn ook charmante steden om cultuur op te snuiven en plezier te maken. In Debrecen, bijvoorbeeld, na Boedapest de grootste stad van het land. Debrecen ligt aan de rand van de ‘Hongaarse prairie’. De stad wordt ook wel het calvinistische Rome genoemd.

Het stadsplein is schitterend en er is een grote universiteit. Nederlands is een belangrijke faculteit in Debrecen. Ook onze nationale zeeheld Michiel de Ruyter wordt er op handen gedragen. Kunstliefhebbers gaan naar Modern, de grootste tentoonstellingshal van Centraal-Europa. Het bloemencorso trekt jaarlijks 400.000 bezoekers.

Aan de westkant van de poesta ligt de gezellige stad Kecskemét. De zon op de zandgronden rijpt unieke Hongaarse ingrediënten. Zoals de abrikoos waarvan de barackpálinka wordt gestookt. En de paprika, het meest essentiële ingrediënt voor Hongaarse gerechten als pörkölt (stoofpot) en halaszlé (vissoep).

In het zuiden, tegen de Servische en Roemeense grens, ligt mediterraan Szeged. De bakstenen Votiefkerk is bijna net zo rood als de lokale paprika. Szeged is de ‘Stad van de Zon’. De zwarte gronden en het klimaat bieden de ideale combinatie voor de groei van paprika. Dat geldt ook voor de wasdom van de varkentjes die uiteindelijk de beste salami van de wereld worden. Het geheime recept van de Pick salami wordt net zo goed beschermd als dat van Coca-Cola.

regio poesta en tiszameer 11

De ooievaar is het symbool van de poesta

Helend water in de regio Poesta en Tiszameer

De Grote Hongaarse Laagvlakte is het droogste en zonnigste deel van Hongarije. Toch dompelt u juist hier onder in het helende water en beleeft u de meeste waterpret. De zon baadt letterlijk in het thermale water. In Hajdúszoboszló bijvoorbeeld. Daar ontdekt u het geheim om via het water uw rugpijn te verhelpen. In Gyula is het schitterende badcomplex gebouwd in de tuin van het Almásy landhuis.

En in Debrecen vindt u een tropisch kuurbad in het groenste deel van de stad. Ook het mediterrane Szeged heeft haar eigen waterparadijs van 4400 m². De poesta is het meest ruige deel van de regio Poesta en Tiszameer. Het landschap is best gevarieerd, al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo. In deze bijkans onmetelijke steppe kunt u prima vakantie vieren. Kijkt u vooral naar onze vakantiehuizen bij Poesta & Tiszameer.

De Tisza en het Tiszameer

Het Tiszameer kenmerkt zich door grote baaien met kabbelend water dat tegen de zijkant van een bootje klotst. Een visser die de pracht van een stille ochtend in zich opsnuift. Traag stromende rivierarmen en vele eilandjes te midden van de Grote Hongaarse laagvlakte. Poesta en Tiszameer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het Tiszameer is een stuwmeer. Het vormt een wondere wereld van vogels, wildlife en sport. In deze paradijselijke omgeving viert u actief vakantie met fietsen, wandelen en watersport. Ook jagen en vissen staan hoog in het vaandel. De mooiste en grootste vissen, zoals snoek en meerval, slaat u hier aan de haak.

regio poesta en tiszameer 18

Lekker fietsen met de kinderen bij het Tiszameer

Stille wateren, diepe gronden

Het Tiszameer is het op één na grootste wateroppervlak van Hongarije. Balaton is natuurlijk het grootste. U vindt er grote baaien, stille rivierarmen, tal van eilandjes en een weelderige vis – en wildstand. De rivier de Tisza is de favoriete route van alle watersporters. Hij stroomt in zijn oorspronkelijke bedding dwars door het meer.

U kunt er vroeg in het voorjaar zwemmen. Het Tiszameer leent zich ook uitstekend voor zeilen en surfen. En u mag er met een motorboot varen, jetskiën en waterskiën. Het Tiszameer is een ware lusthof voor liefhebbers van natuur en buitenleven. Langs 80 km oever vindt u stranden, gezellige badplaatsen, bootverhuur en een pirateneiland.

Beschermde rietvelden

Een bezienswaardigheid van adembenemende pracht in het Tiszameer is een enorm waterlelieveld. De beschermde rietvelden van het Tisza-Valkibekken vormen een vogelreservaat. Het is onderdeel van het Hortobágy nationale park en staat op de Werelderfgoedlijst. De vaste populatie bestaat uit 200 vogelsoorten, waaronder zilverreigers, grauwe ganzen, sakervalken en kwikstaarten.

De zilverreiger ziet u terug in het logo van de Hongaarse natuurbescherming. Een aantal leefplekken van de zilverreiger kunt u buiten het broedseizoen bezoeken per boot. U kunt de vogels ook te voet, per fiets of te paard observeren vanaf het dijkenstelsel rondom het Tiszameer.

Fietsen kan uitstekend op de rivierdijken in het Körös-Maros nationale park. Fietsend door Poesta en Tiszameer ontdekt u tal van terpen. Welkome afwisselingen in het vlakke landschap. Maar ook de plaatsen waar de vroegste inwoners woonden en werkten.

Het dorpje Tiszacsege ligt in een wild natuurgebied aan de oever van de Tisza. Een eindje het meer in ligt het Kacsa eiland. Dit is een beschermd gebied met volstrekt ongerepte natuur. ‘s Zomers vaart u tussen de  bomen door. Zij vormen midden in de Tisza nog complete bossen. Het is net de Brabantsche Biesbosch.

De zilverreiger is een populaire vogel bij natuurfotografen

Unieke combinatie

Gelukkig gaan natuur en mens, vissen, watersport en natuurbescherming heel goed samen rondom het Tiszameer. In Poroszló bijvoorbeeld. Hier staat het grootste zoetwater aquarium van Europa. U loopt er als het ware tussen de vissen. Maar even verder vindt u een paar gezellige strandjes met barretjes en buffetjes.

Ook in Tiszafüred, en dan met name in Port Albatrosz, kunt u sportief van het Tiszameer gebruik maken. Huur een fiets voor een mooie tocht over de dijk. Of een bootje voor een kennismaking te water.

De baai van Abádszálok aan de zuidkant van het meer is het uitverkoren territorium van de watersporters. Zeilboten, surfplanken, maar ook motorboten en jetski’s zijn in ruime mate te huur. Uiteraard kunt u er parasailen en waterfietsen. Of rustig met een bootje het meer op om een hengel uit te werpen.

regio poesta en tiszameer 21

Het Eco-centrum in Poroszló is een interactief centrum met het grootste zoetwateraquarium van Europa

Bij Abádszálok ligt een strand van pakweg 1 km. Dat is gelijk het langste strand aan het Tiszameer. Het water is zeer ondiep en warmt snel op. Kinderen hebben er een veilige en warme plaats om te badderen.

De vakantieregio Poesta en Tiszameer vormt een zeer afwisselend vakantiegebied. Op korte afstand van elkaar vindt u unieke natuur, strandplezier en watersport. Dit, gecombineerd met goed en goedkoop eten en drinken, bezorgt u een fantastische vakantie in een van de meest bijzondere delen van Hongarije.

Het Tiszameer leent zich uitstekend voor alle vormen van watersport

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten