Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

Pécs was de bruisende culturele hoofdstad van Europa in 2010. De stad ligt halverwege de Donau en de Drava. Het is de meest zuidelijke stad van Hongarije.

Pécs was onder de naam Sopianae de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia. Volgens de NY Times is het een ‘must see’ in Hongarije.

Pécs is de stad zonder grenzen

Het mediterrane klimaat rondom Pécs schept een zwoele, vrolijke sfeer. Dat uit zich in het zonnige voorjaar en de warme zomer in volle terrassen en een levendig stadsbeeld. Pécs is een betekenisvolle stad. Dat komt door haar geschiedenis, de vele festivals en het historische centrum met de gezellige cafés.

Tel daar de mysterieuze crypten uit de Romeinse tijd en het verfijnde Zsolnay porselein bij op. Plus de bloeiende amandelbomen en de prachtige kathedraal.

Tips en Highlights:

  • Stadswandeling door het centrum.
  • De Dom (zeker met een opera in de open lucht).
  • De Romeinse grafkelders.
  • Het theater.
  • De moskee van pasja Quassim Ghazi.
  • Het Zsolnay museum.
  • Het uitzicht vanaf de TV-Toren.
pecs-hongarije-01

Het sfeervolle centrum van Pécs

Pécs heeft een historisch verleden

Pécs ligt aan de voet van de Mecsek. Dit is een gevarieerd, heuvelig landschap met beboste hellingen en valleien. Het punt waar heuvels en graslanden in elkaar over vloeien, zorgt voor gunstige geografische en economische omstandigheden voor het stichten van een stad.

Als u het centrum van deze regio bezoekt, wordt u verwelkomd door een historisch verleden, een gevarieerd landschap en vriendelijke mensen.

Pannonia & Sopianae

Dit hele gebied is al 6000 jaar bewoond. In de 1e eeuw veroverden de Romeinen de Keltische nederzettingen. Ze richtten kolonies in die ze Sopianae noemden. De Romeinen begonnen met wijnbouw. Sopianæ werd het centrum van het gebied tussen de Donau en Drava in. Dit was het hart van de Romeinse provincie Pannonia.

Het centrum van Sopianæ tijdens keizer Hadrianus (117 – 138) was de plek waar nu het postkantoor staat. Sommige delen van het Romeinse aquaduct zijn er nog zichtbaar.

Een stad met een veelbewogen geschiedenis

Keizer Augustus

De bloeitijd van Sopianæ was de 4e eeuw. Het was een belangrijke Romeinse stad. En het werd de hoofdstad van Pannonia. Constantijn de Grote, de latere keizer Augustus, woonde er. Hij zorgde voor vrijheid van godsdienst.

Sopianæ was van strategisch belang. Dat kwam door de militaire route tussen Trier en Constantinopel die door de stad liep. Ook de handel met Aquincum (Boedapest) maakte de stad belangrijk. Dat gold eveneens voor de handel met Italië, Slovenië, Dalmatië en Moesia (het huidige Servië en Bulgarije).

Christelijk Pécs

Sopianæ werd een belangrijke christelijke stad. De christelijke kerkhoven uit de 4e eeuw zijn bewaard gebleven. Ze staan op de werelderfgoedlijst. Het zijn de oudste historische monumenten van Pécs. De grafkamers zijn aangelegd als begraafkamers met een bovengrondse herdenkingskapel.

De eerste werden rond 320 recht voor de kathedraal aangelegd. De Bijbelse scènes en oude christelijke symbolen die u hier ziet, vindt u verder alleen maar in Rome.

pecs-hongarije-09

De Domkerk met daarbij de christelijke kerkhoven

Fünfkirchen

Karel de Grote veroverde de middeleeuwse stad. Hij voegde haar aan zijn Heilige Roomse Rijk toe. Een document uit Salzburg uit 871 rept over de naam ‘Quinque Basilicae’, wat ‘Vijf Kathedralen’ betekent. De bouwers van de kerken gebruikten de materialen van 5 oude christelijke kapellen.

Fünfkirchen is de middeleeuwse naam. Deze wordt nog steeds gebruikt door de Zwabische Duitsers. De naam Pécs lezen we voor het eerst in een document uit 1235. Het is een Slavische naam die ‘vijf’ betekent.

Landname

De Hongaren staken in 896 de Tisza over. De 7 stamhoofden verklaarden met de landname in Ópusztaszér het grondgebied voor Hongaars. De Hongaren vestigden zich in de 10e eeuw in de Baranya.

Tegenwoordig is Pécs de hoofdstad van de Baranya. In de begintijd was dat Baranyavár omdat dit aan een belangrijke militaire route langs de Donau lag. Baranyavár heet nu Branjin Vrh. Het ligt 24 kilometer ten zuiden van Mohács. Dat is net over de grens in Kroatië.

Het theater is een ‘must see’ in Pécs

Religieus centrum

Pécs was belangrijk op cultureel, administratief en economisch gebied. Het werd een religieus centrum met aanzien. Koning István I leidde de Hongaren naar het christendom. Hij vestigde in 1009 een bisschopszetel in Pécs.

Herinneringen aan die periode vindt u in de kathedraal. Deze werd in 1993 door Paus Johannes Paulus II bevorderd tot basiliek.

In de jaren daarna settelden zich meer religieuze ordes in Pécs. De Benedictijnen kwamen in 1076. De Dominicanen bouwden er hun eerste klooster in Hongarije in 1238.

De basiliek van Pécs

De Domkerk is de basiliek en staat aan het Domplein. De oudste delen van de kathedraal stammen uit het eind van de 11e eeuw. De Dom is 70 meter lang en 27 meter breed. De basiliek heeft vier identieke, 60 meter hoge klokkentorens. De binnenkant is een mix tussen barok en gotiek. De buitenkant stamt uit de 19e eeuw. De architect heeft zijn best gedaan om de stijl in ere te houden.

Gouden tijden

De gouden tijden van de stad waren de 14e en 15e eeuw. Koning Nagy Lájos stichtte er in 1367 een universiteit. Pécs was daarmee de vijfde stad in Europa met een universiteit. Het document van de oprichting is bijna letterlijk hetzelfde als dat van de universiteit van Wenen. De stad werd mede door de universiteit een centrum van het humanisme.

pecs-hongarije-10

De bloeitijd van Pécs heeft veel karakteristieke gebouwen opgeleverd

De Ottomaanse heerschappij

De gouden tijden waren voorbij in 1543. Het leger van Pasja Suleiman verpletterde het leger van koning Lájos in de Slag bij Mohács in 1526 . Het nam de stad in 1543 in. Hongarije lag onder Ottomaanse heerschappij. De Turken zouden pas in 1686 vertrekken.

Ze veranderden Pécs in een vesting en een Ottomaanse stad. De christelijke kerken werden moskeeën. Ze bouwden Turkse baden en minaretten. Er kwamen Turkse scholen en er was een bazaar. Pécs werd geregeerd volgens de strenge islamitische sharia.

De moskee van pasja Quassim Ghazi

De meest opvallende moskee van Hongarije staat op het Széchenyi Tér in Pécs. Het is die van pasja Quassim Ghazi. De moskee werd na het vertrek van de Turken een katholieke kerk. In latere jaren brak men de achterwand van de moskee uit en plaatste er het altaar.

Naast de hoofdingang ziet u een gebednis (mihrab) uit de Turkse tijd. Het oudste deel van de moskee is aan de kant van het plein. Het is nog steeds als moskee herkenbaar. De karakteristieke koepel is een dominante blikvanger.

Andere Turkse restanten zijn een kleine moskee aan de rand van de stad met een twaalfkantige minaret. Verder zijn er een grafkapel, een fontein en een stelsel van waterbuizen.

De moskee van pasja Quassim Ghazi staat aan het Széchenyi plein

Barokstad Pécs

De Habsburgers bevrijdden Boedapest in 1686 en trokken naar Pécs. De verkenners plunderden de stad. Daarna staken de Ottomanen haar in brand. Het Weense Hof besloot de stad te houden als bastion tegen Szigetvár, dat nog in Turkse handen was. De ontvolkte en verwoeste stad werd opnieuw bewoond door Serven en Duitsers.

Op de rokende puinhopen ontstond een Barokstad. Het enige wat nog herinnerde aan middeleeuws Pécs waren de stadswallen, één enkel bastion en het netwerk van tunnels en catacomben. Een deel is verwoest, maar een ander deel kunt u bezichtigen.

Industriële ontwikkeling

Vanaf 1710 komt het leven in Pécs echt op gang. Er wordt wijn gemaakt en er ontstaan handels- en productiebedrijven. Het bisschoppelijk paleis wordt herbouwd. Bisschop György Klimó wordt de geestelijk leider van de stad. Hij sticht in 1440 de eerste openbare bibliotheek van Hongarije.

Er komen herbergen en gasthuizen. Het beroemde Nádor hotel en café wordt in de 18e eeuw gebouwd aan het Széchenyi Tér. Na de dood van bisschop Klimo verhief keizerin Maria Theresia Pécs snel tot vrije koninklijke stad voordat een nieuwe bisschop kon worden gekozen.

Door de kolenmijnen en de overeenkomst tussen Oostenrijk en Hongarije in 1867 gaan de ontwikkelingen snel. Er komt een spoorlijn naar Boedapest. Internationaal bekende fabrieken, zoals Zsolnay porselein, Hamerli handschoenen en Littke champagne, ontstaan in deze tijd.

pecs-hongarije-14

Pécs bruist vanaf 1710 weer van leven en activiteit

De Zsolnay-fontein

Op het Széchenyi Tér staat een fontein uit de Zsolnay porseleinfabriek. Het glazuur heeft de bekende metaalglans. De Zsolnay fabriek werd beroemd op de wereldtentoonstellingen van 1873 in Wenen en 1878 in Parijs.

In 1893 introduceerde Zsolnay porselein met een eosineglans. Dit resulteert in een lichtrode regenboogglans op het aardewerk. Vandaar de naam eosine: Grieks Eos, glans van de dageraad.

Eosine porselein lijkt metaalachtig. Het lijkt van kleur te veranderen als je er onder een andere hoek naar kijkt. Typische eosinekleuren zijn groen, rood, blauw en paars. U kunt de kleuren in het Zsolnay museum bewonderen.

Pécs is de stad van mediterrane stemmingen

Het klimaat in dit deel van Pannonia is karakteristiek mediterraan. Dat betekent vroege lentes, lange hete zomers en een zonnige herfst. Ideale momenten om te genieten van de binnentuinen achter de historische gebouwen.

De zigzag straatjes, de vijgenstruiken en de levendige zomeravonden reflecteren 2000 jaar mediterrane sfeer. Je kunt er verliefd op worden.

pecs-hongarije-16

De bijzondere glans van eosine porselein is ongeëvenaard in de wereld

Historisch belangrijk

De historische architectuur, de tombes en de handels- en militaire routes herinneren aan de Romeinen. Pécs is op deze culturele basis gebouwd. Haar meest spectaculaire monumenten uit het pré Attila de Hun tijdperk zijn gebouwd door de Romeinen.

De militaire route naar Osijek is aangelegd door de Romeinse legers. Deze route heeft tot diep in het 2e millennium een belangrijke rol gespeeld. Datzelfde geldt voor een van de belangrijkste handelsroutes van de Romeinen. De ‘Mediterrane Route’, die oost en west met elkaar verbindt, loopt dwars door Pécs. Wat dat betreft speelt de stad een cruciale rol in de rijke Hongaarse geschiedenis.

Actief Pécs

De actieve mens komt goed aan zijn trekken. Er zijn vier zwembaden, twee stadions en vele tennisbanen. Golf, paardrijden en zeilen zijn andere ontspannende activiteiten. In watersport rivièra Orfü, bijvoorbeeld. Of in het pas gerenoveerde thermaalbad van Magyarhertelend.

De bossen rondom Pécs zijn beroemde jachtgebieden. In de meren in de buurt kunt u uitstekend vissen. Andere activiteiten zijn wandelen en mountainbiken in de Mecsek. Of naar het bad van Harkány en de kastelen en forten van Szigetvár en Siklós bezoeken.

pecs ungarn 03

De synagoge staat in de buurt van de moskee

Culturele hoofdstad van Europa

Pécs was in 2010 de culturele hoofdstad van Europa. De stad deelde onder de slogan ‘De stad zonder Grenzen’ deze eer met Essen en Istanboel. De meest zuidelijke stad van Hongarije ligt halverwege de beide andere steden. En dat in een bijna rechte lijn van 2000 kilometer. Pécs legt zo een link tussen twee culturen.

Het Roergebied is de zetel van de rooms-katholieke diocese. Het islamitische Istanboel was de eerste christelijke hoofdstad van de wereld. Het was de tweede helft van de vorige eeuw de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Pécs is absoluut de belangrijkste stad van West-Hongarije.

Pécs biedt een variëteit aan mogelijkheden voor een cultuur vakantie. Er zijn meer dan 30 musea. Het honderdjarige nationale theater is van buiten en van binnen het aanzien waard. Het symfonische orkest en het nationale ballet zijn internationaal vermaard. Pécs is door haar musea, kastelen, opgravingen en cultuur een ideale stad voor iedereen.

U kunt er voor een lang verblijf uitstekend uit de voeten. Ook een dagtocht biedt u volop de kans om de mediterrane sfeer te proeven. Geniet dan vooral van de architectuur en cultuur. En als u er toch bent, ga dan vooral ook naar de abdij van Pécsvárad en in het pittoreske Feked.

De prachtige binnenstad van Pécs staat voor een deel op de werelderfgoedlijst. Het actieve culturele leven verwelkomt u in een bruisende mediterrane sfeer.

pecs-hongarije-21

De kunst woont op straat in Pécs

Pécs is een van de zuidelijkste steden van Hongarije. U komt er via Siófok en Kaposvár.

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten