Vind uw vakantiehuis in Hongarije!

De Mecsek is een heuvelrug van rond de 50 km lang en 10 – 20 km breed. De hoogste heuvel in het Mecsek gebergte (683 meter) ligt bij Zengö. De glooiende heuvels liggen in het zuiden van Hongarije. De Mecsek is een nationaal park en opgedeeld in de oostelijke en de westelijke Mecsek.

Bezienswaardigheden in het Mecsek gebergte

Officieel is het Mecsek gebergte natuurlijk geen gebergte, want de hoogste top is nog geen 700 meter. Bezienswaardigheden zijn er echter genoeg:

  • De rotsvormen van de Jakab berg.
  • De Máré Vár (Mariënburcht) bij Magyaregregy. Daar hebben we een vakantiehuis voor de liefhebbers van Slow Life en Slow Food.
  • De watervallen in het dal van Melegmány.
  • Het kastanjebomenbos van 28 hectare bij Zengövárkony.
  • De burcht van Szigetvár.
  • Het arboretum van Kisújbánya en Püspökszentlászló.
  • Het kasteel van Pécsvárad.
  • De binnenstad van Pécs.
  • De wandelroute naar het dal van Óbánya.
mecsek gebergte hongarije 04

De Mecsek is een gevarieerd wandelgebied

Het Mecsek gebergte is een van de meest geliefde streken van Hongarije. Dat komt mede door het submediterrane klimaat. Verder heeft het een gevarieerde natuur met een breed palet aan planten en dieren. Vele vakantiegangers komen naar de Mecsek voor een wandel- of fietsvakantie. Wilde zwijnen en grote herten ontmoeten is eerder regel dan uitzondering.

Details over het Mecsek gebergte

Het Mecsek gebergte beslaat pakweg 500 km² en ligt zo’n 60 km ten westen van de Donau. Het plateau ligt in een vlakke omgeving en hoewel de heuvels relatief laag zijn, vormen ze toch een pikant verschijnsel. Bij goed weer kijkt u zo 100 km ver, bijvoorbeeld vanaf de TV toren van Pécs.

De Mecsek wordt in tweeën gedeeld door een breuklijn van noordwest naar zuidoost. In het oostelijke deel liggen vooral hoge heuvelruggen van gesteente. Het westelijke deel bestaat uit grote plateaus van kalksteen en delen met veel zandsteen. In de plateaus van kalksteen vindt u karst elementen, bijvoorbeeld in Abaliget, wat ook in noordoost Hongarije in Aggtelek voorkomt.

mecsek gebergte hongarije 02

De Mecsek is een gevarieerd vakantiegebied

In tegenstelling tot andere delen van Hongarije is de Mecsek rijk aan mineralen (zoals uranium). U kunt in het gebied 20 à 30 soorten planten vinden die verder nergens anders in het Karpatenbekken voorkomen.

Op strategische punten staan burchten, zoals bij Pécsvárad en Magyaregregy. Op verschillende plekken staan kastanjebossen, zoals het woud van Zengővárkony. Dit soort bossen is in deze vorm op weinig plekken in de wereld te vinden. Tijdens de Hongaarse Opstand van 1956 is in het Mecsek gebergte hard gevochten tussen de “Onzichtbaren van de Mecsek” en het Russische Rode Leger.

Onbekend

Het zuiden van Hongarije is relatief onbekend. Vaak wordt de gedachte aan Hongarije gecombineerd met de hoofdstad Boedapest en het bruisende Balaton. Het zuidwesten van Hongarije is een waar paradijs voor wandelaars. De Mecsek is beschermde natuur en is ingericht met een dicht netwerk van wandelpaden. Ze worden goed aangegeven en leiden naar vele interessante plekjes door het hele gebied.

U kunt bijna alles bereiken via een wandelroute. Als u even een dagje rust wilt kunt u naar de stuwmeren van Orfü, naar het thermaalbad van Magyarhertelend, of shoppen in Pécs.

De planten in de Mecsek

Door de ligging, de rijke bodem en het micro klimaat is de flora in de Mecsek divers. Er zijn zelfs 13 planten bekend die alleen hier en nergens anders in de wereld voorkomen. Graslanden vindt u op plaatsen met steile kalksteen hellingen en dunne grondlagen. De mooiste voorbeelden vindt u op de steile zuidelijke heling bij de Dömörkapu ten noorden van Pécs.

Veel voorkomende struiken zijn de gele kornoelje, de wilde kardinaalsmuts en de pruikenboom. Ook de donzige eik en pluimes komen hier voor.

mecsek gebergte hongarije 05

Dit beschermde natuurgebied is het prachtig wandelen

Op de Jakab heuvel in de zuidelijke zandgroeve vindt u een armere vegetatie door de zure grond. Waar de grond dikker is en op kalksteenrotsen ligt, vindt u struikachtige bossen. De kostbaarste bijzondere bloeiende plant die hier voorkomt is de aapjesorchis. Ook de wilde banater pioenroos vindt u in het Mecsek gebergte.

Aan de koelere noordkant van de Mecsek groeien eiken en haagbeuken. Veel voorkomende struiken zijn de meidoorn en de liguster. Zeldzame beschermde planten zijn de Lievevrouwebedstro, de stengelloze sleutelbloem en het met blauwe bloemetjes bloeiende leverbloempje.

In de koele dalen van de Mecsek vindt u beuken en in de diepe kloven is een specifieke habitat ontstaan met een vochtig microklimaat. Daar vind u eiken, iepen, essen en esdoorns, diverse varens en een scala aan mossen.

Dieren in de Mecsek

In de Mecsek komen zo’n 5.000 diersoorten voor, waaronder minstens 700 soorten vlinders en 21 beschermde diersoorten. De zoogdieren die u kunt tegenkomen in het Mecsek Gebergte zijn herten, everzwijnen, vossen, de boseekhoorn en hazelmuizen.

mecsek gebergte hongarije 03

De das is een van de roofdieren in het Mecsek gebergte

Roofdieren in de Mecsek zijn dassen, wezels, de boommarter en wilde katten. De wilde katten zijn nachtelijke roofdieren net als de uil. De dwergooruil en de kerkuil komen voor op vele plaatsen. In sommige van de visrijke meren leven otters. Verder leven er 21 soorten vleermuizen, zoals de grote hoefijzerneus, de wimpervleermuis en de kleine vale vleermuis.

Het gebied kent een overvloedige populatie aan vogels. In de oostelijke Mecsek leven buizerds, haviken en wespendieven. In de bossen vind u ook de zwarte ooievaar, de schreeuwarend en de zwarte wouw. De Bükösdi vallei is de thuisbasis van de kwartelkoning. De ortolaan komt in Hongarije alleen voor in de buurt van Mecseknádásd.

Als u gaat wandelen in het Mecsek gebergte zult u zeker zangvogels horen. De kans dat u de wielewaal, Vlaamse gaai, glanskop, pimpelmees, distelvink, putter, het winterkoninkje, de vink, de grote bonte specht, of de kwikstaart te zien krijgt, is groot.

mecsek gebergte hongarije 07

Zeldzame vlinders zijn er genoeg

Reptielen en insecten

De groene hagedis is een van de meest wendbare reptielen die op en tussen de stenen leeft. De hazelworm, een pootloze hagedis, komt veel voor in de Mecsek, maar gelukkig zijn er geen giftige slangen.

Andere amfibieën zijn de groene pad en de roodbuikvuurpad en in de beekjes vindt u verschillende soorten salamanders, waaronder de vuursalamander. Natuurlijk leeft er ook vis. In het Egregyi beekdal vindt onder meer modderkruipers en de elrits (een karperachtige). In de meertjes bij Óbánya is forel uitgezet en in de beekjes leven zoetwater kreeften.

De Mecsek herbergt een rijke kolonie insecten. Overal vind u boktorren, vliegend herten en steenbokkevers. De kleine apollovlinder, de zuidelijke pijpbloemvlinder en de koningspage zijn enkele voorbeelden van beschermde vlinders.

Wandelroute door de Mecsek

Via deze wandeling leert u de mooiste plekjes in de Mecsek kennen. U heeft er geen speciale wandeluitrusting voor nodig. Jong en oud kunnen deze route lopen als u maar gemakkelijke schoenen heeft.

mecsek gebergte hongarije 08

De televisietoren van Pécs

De parochiekerk van St. Hendrik

De wandeling begint bij de parochiekerk van Sint Hendrik op de hoek van de Hunyadi János utca en de Magaslati utca in Pécs. Aan de oostkant van het steile kronkelpad komt u langs prachtige hoge huizen. Het laatste gebouw is van de oude waterwerken van Pécs uit 1925, daarna gaat de bebouwing over in pijnbomen.

De Mecsek Dömör Poort

Bij de volgende bocht ziet u de Mecsek Dömör Poort. Dit is een fort van natuursteen met zuilen, bogen en torens. Het fort, of bastion, werd gebouwd in 1936 en biedt een prachtig weids uitzicht over Pécs. Hier begint de slingerweg naar de Misina Tetö, waarop de Televisie toren staat.

Natuur en cultuur

Vanaf de Mecsek Poort volgt u het pad dat gemarkeerd is met een geel vierkant. Het is een grindpad dat ook met regenachtig of winterweer goed te bewandelen is. Onderweg zijn meerdere bankjes om de wandeling te onderbreken. Hier geniet u van de schone lucht en de eindeloze bossen.

Tussen de bomen door ontdekt u adembenemende panorama’s. Bij een bocht in de weg heeft u goed zicht op het door het futurisme geïnspireerde Niké standbeeld, gemaakt door Makrisz Agamemnon.

Hotel Kikelet

De treden aan het einde van de weg leiden naar het in 1936 gebouwde Hotel Kikelet. Het heeft een groot panoramisch terras en een grand café dat ondanks moderniseringen zijn oude charme heeft behouden.

Miklós Zsolnay

Een eindje verder staat het Franse gedenkmonument, gebouwd in 1908 door de beroemde Hongaarse porselein bewerker Miklós Zsolnay. Hij is de oprichter van de wereldberoemde Zsolnay porseleinfabriek in Pécs. De fabriek is in bedrijf en open voor publiek. Zsolnay is ook de bedenker van het eosineproces, de speciale glans die het Zsolnay porselein kenmerkt.

Het monument is gebouwd op een uitstekende rotspunt en doet vorstelijk aan. Het piramidevormige standbeeld is gemaakt van het Zsolnay pyrograniet en gedenkt de Franse soldaten die in Pécs gestorven zijn in de Napoleontische Oorlogen.

mecsek gebergte hongarije 06

De Zsolnay fontein staat in het centrum van Pécs

De dierentuin van Pécs

Naast hotel Kikelet is een laan met vijgenbomen (Fenyves sor), die na driehonderd meter uitkomt bij de dierentuin van Pécs. Aan deze laan staan een paar villa’s die een lust voor het oog zijn.

Op de gedenkplaat bij de ingang wordt de 45.367 uur “vrijwilligerswerk” herdacht die nodig was voor de bouw. Deze bijzondere geste begon op 17 april 1959 en leidde tot de ceremoniële opening in augustus 1960. De dierentuin huisvest zo’n duizend dieren.

De weg naar Dömörkapu

De wandelroute gaat links van de dierentuin in noordoostelijke richting. Volg de weg die gemarkeerd is met een rood vierkant en loop langs het 800 meter lange Mecsek smalspoor naar Dömörkapu. De Dömörkapu is een toeristische attractie centraal in de Misina. De naam ‘Dömörkapu’ is van Turkse herkomst en betekent: IJzeren Poort.

Een smal weggetje leidt u naar het hostel en restaurant van Dömörkapu. Volg de wegwijzers naar ‘Flora’s Rustplaats’ om bij het Dömörkapu pretpark te komen. Het park is begin jaren ’60 gebouwd, alweer door “vrijwilligers”. Het is 14 hectare groot en heeft 40 attracties, waaronder een achtbaan, reuzenrad, een kartbaan, een spookkasteel en een speelhal.

Flora’s Rustplaats

Flora’s Rustplaats is een van natuursteen gebouwde toren op de 404 meter hoge Bartholomeus Rots. Vanaf de toren heeft u een adembenemend uitzicht over het mijnbouwgebied van Pécs. Een rood en geel gemarkeerd pad, bekend als Irma’s pad, leidt u van het busstation van Dömörkapu naar het Tettye plateau.

Het pad is aangelegd door fotograaf Gyula Hamerli ter herinnering aan zijn vrouw. U kunt met de bus (lijn 34 en 35) terug naar het centrum van Pécs. Kijk voor meer wandelroutes.

Menu

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Hungariahuizen.nl gebruikt cookies om functies voor social media te bieden, advertenties en om ons websiteverkeer te analyseren. Wij delen alleen informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, advertenties en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Sluiten