Gödöllö is een dorpje zo’n 25 km ten oosten van Boedapest. Hier staat een van de beroemdste keizerlijke paleizen uit de geschiedenis van Hongarije: het Sissi paleis. Gödöllö is vanuit Boedapest goed te bereiken met de Hév trein.
Het Sissi paleis
Het Sissi paleis in Gödöllö is het grootste barokke kasteel van Europa. Op Versailles na dan. Het staat 25 km oostelijk van Boedapest. Het is rond 1730 gebouwd door graaf Antal Grassalkovich.
Grassalkovich was een trouwe aanhanger van keizerin Maria Theresia. De Maria Theresia Hall herinnert aan het bezoek dat ze hem bracht.
Aristocratische levensstijl
Het slot in Gödöllö weerspiegelt de aristocratische levensstijl van die tijd. De pronkzaal is in witgoud geschilderd. De kamers zijn met fresco’s versierd. De baden zijn van marmer. Er is een barok theater en aan de achterkant een enorm park.
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk kwam hier graag. Zo kon ze aan het benauwende hofleven (en vooral haar schoonmoeder) in Wenen ontsnappen. Tijdens haar rondreis door Hongarije, stal ze de harten van de Hongaren.
De keizerlijke tijd
Met de dood van Antal Grassalkovich in 1841 stierf de mannelijke lijn van de familie uit. In 1867 kocht de Hongaarse overheid het paleis. Zij gaven het cadeau aan keizer Franz Jozef I en zijn jonge vrouw Elisabeth. Daarna heerste tot 1898 er een druk hofleven. Keizerin Elisabeth probeerde op die manier het vertrouwen van de Hongaarse adel te winnen.
Het hof organiseerde feesten en jachtfestijnen met feestmalen. Sissi hield van paarden en dus waren er regelmatig paardenshows. De crème de la crème van de Europese Royals verbleef in Gödöllö. Na de dood van Sissi in 1898 kwam het hofleven tot een abrupt einde. Franz Jozef bezocht het paleis zelden.
Zijn opvolger, Karel IV, slechts éénmaal. Op het moment dat de Oostenrijk – Hongaarse dubbelmonarchie instortte in 1918 verbleef hij in Gödöllö.
Donkere tijden
Van 1920 tot 1944 fungeerde het paleis als residentie van gouverneur Miklós Horthy. Hij leidde Hongarije tijdens het Interbellum van 1920 – 1944. Ook hij organiseerde grootse jachtpartijen en evenementen. In deze jaren werd er weinig aan het gebouw gedaan. Er werd alleen een schuilkelder gebouwd tegen luchtaanvallen.
Na 1945 raakte het in verval. Het werd tot 1990 vooral gebruikt door troepen van het Hongaarse en Russische leger. Enkele prachtig pronk kamers van het paleis werden bejaardentehuis.
Het slottheater
In de zuidvleugel van het Sissi paleis is tussen 1782 en 1785 een theater gebouwd. Het is het oudste stenen theater uit de Nieuwe Tijd van Hongarije. Het theater heeft plek voor 100 personen. De muziek werd verzorgd door een orkest van 24 man. De wanden zijn versierd met schilderijen uit de Late Barok.
Tegenwoordig zijn de concerten vooral in de feestzaal en op de binnenplaats. Uiteraard vooral voor de welgestelden uit de Lichtstad aan de Donau.
De balzaal
De mooiste zaal in het Sissi paleis in Gödöllö is de balzaal. De wanden zijn met marmer versierd. Het decor van bloemen in het bewerkte plafond is verguld. Het is een feest voor het oog. Met een beetje fantasie ziet u hier keizer en keizerin een Weense wals dansen, onder toeziend oog van kritische Hongaarse edelen.
De geheime salon van Sissi
Op de begane grond van het Sissi paleis is de geheime salon van de keizerin. De salon bestaat uit 3 kamers. De plafonds zijn bewerkt en er hangen spiegels en kroonluchters.
Hier kon ze zich ongestoord terugtrekken. Zo geheim zal de salon overigens niet zijn geweest. Een fatsoenlijke keizerin heeft natuurlijk altijd hofdames om zich heen.
De kamer van de keizer
Uiteraard had keizer Franz Jozef von Habsburg zijn eigen werkkamer in het Sissi paleis. De wanden waren rood geschilderd en de vloerkleden van pluche. Met een groot schilderij van zichzelf heeft hij zich hier vast thuis gevoeld. De keizer ontving, de enkele keren dat hij hier was, belangrijke mensen uit de Hongaarse bevolking. Verder de Hongaarse marionettenregering en weerbarstige edelen die het niet eens waren met zijn beleid.
Het paleispark
Het paleispark in Gödöllö is een 28 ha. grote Engelse tuin. Sissi kwam hier graag om te wandelen en zich te ontspannen.
Uiteraard kunt u ‘een bakkie doen’ na een rondwandeling door het leven van keizerin Sissi. In Gödöllö drinkt u koffie in de sfeer van de keizers in het meer dan 150 jaar oude café in de kelder. De met de hand beschilderde porseleinen koffiekopjes uit Hollóháza en de traditionele kledij van het personeel zorgt voor een bijzondere sfeer.
Rondom Boedapest en de Donauknie zijn meerdere paleizen en forten te bekijken. Het Sissi paleis in Gödöllö neemt toch bij veel mensen een bijzonder plekje in hun hart in. Misschien komt dat wel omdat ook de vakantieganger zich de Sissi films met Romy Schneider nog goed voor de geest kan halen.